Датската група за корабоплаване и логистика "А.П. Мьолер-Мерск" (A.P. Moller-Maersk), известна с търговското име "Мерск", отчете днес приходи за първото тримесечие на 2024 г., които са над очакванията на анализаторите, но са по-ниски от същия период на 2023 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Приходите на групата за януари-март достигат 12,4 млрд. долара при 14,2 млрд. долара през същия период на миналата година, се посочва във финансовия отчет на корабната компания.

Тя обаче повишава долната граница на очакваната си печалба за цялата година на фона на повишеното търсене на нейните услуги. "Мерск" очаква печалбата й преди лихви, данъци и отчитане на амортизации (EBITDA) да достигне между 4 и 6 млрд. долара през 2024 г. Предишната прогноза на компанията беше за печалба между 1 и 6 млрд. долара.

Сред причините за подобрената прогноза е нарастването на превоза по море на контейнери за товари. Това става въпреки проблемите, пред които е изправено търговското корабоплаване заради продължаващите атаки срещу кораби в Червено море от страна на екстремисткото ислямистко движение на хусите в Йемен. На този фон компанията пренасочва голяма част от контейнеровозите си, които плават между пристанища в Азия и Европа, от Суецкия канал към значително по-дългия морски маршрут, който преминава покрай нос Добра надежда, разположен в най-южната част на Африка.

"Търсенето (на нашите услуги - бел. ред.) се насочва към горната граница на прогнозата ни за растеж на нашия пазарен дял. Условията за корабоплаване в Червено море остават сложни". Това се посочва в съобщение на Винсент Клерк, главен изпълнителен директор на групата "А.П. Мьолер-Мерск".