Страх от пълното разсекретяване на доклада за КТБ, който доказвал, че банката на Цветан Василев е управлявана като пирамида, е причина за измисления скандал около “Аликс партнърс”. Това бе лаконичният коментар на достоворен източник от Фонда за гарантиране на влоговете.

От няколко дни сайтове, чрез които в последните месеци банкерът беглец оповестява своята позиция, публикуваха разследване, в което твърдят, че английската “Аликс партнърс сървисис” е фантом и нейният труд няма никаква стойност. В понеделник от фонда за гарантиране на влоговете обявиха, че английската компания, изготвила доклада за КТБ, е 100% дъщерно дружество на американската компания майка “Аликс партнърс”.

На официалния сайт на “Аликс партнърс” са посочени част от хората, които работят по казуса КТБ - Даян Хюдж и Пол Хук.

Официалната позиция на компанията е: “Както при много от международните фирми в света, “Аликс партнърс” се състои от определен брой самостоятелни предприятия, подходящи за юрисдикциите, в които оперира. “Аликс партнърс сървисис” е еднo от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на “Аликс партнърс” - водещa световнa компания в консултантския бизнес. Спекулации за противното са неоснователни и безполезни”.

Докладът на “Аликс партнърс” бе изготвен през есента на м. г. и за него държавата плати около 800 хиляди евро.

Преди седмица Бойко Борисов нареди на финансовия министър Владислав Горанов докладът на разследващата компания да стане публичен.

Едни депутати, които бяха прочели доклада, твърдяха, че в него новите детайли са малко, а други обясниха, че става ясен механизмът на източване на трезора от Цветан Василев.

Според сайтовете, които пуснаха скандала за “английския фантом”, фактът, че фирмата била регистрирана специално за договора в България, е доказателството, че не е истинска.

Часове след като фондът за гарантиране на влоговете опроверга това, сайтовете продължиха, цитирайки неизвестна медия Front.bg, която питала в Западен Лондон дали “Аликс” се работили по казуса с КТБ и получили отрицателен отговор.

Най-вероятно този сайт е свързан с българска агенция, ако се сравнява графичното им оформление.