Договорът е без търг, сключен е от Центъра за градска мобилност

Бащата на икономическия министър Божидар Лукарски печелел крупни обществени поръчки, заяви в парламента депутатът Велизар Енчев.

Фирма “Мусат 2000”, в която съдружник е Цецо Лукарски - баща на министъра на икономиката Божидар Лукарски, е взела обществена поръчка без търг. Това става ясно от справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Договорът е за поддръжка на софтуер, стойността му е за 96 000 лв. без ДДС и е сключен от Центъра за градска мобилност в София чрез пряко договаряне.

“Мусат 2000” работи със Столичната община от над 10 години и досега е взела поръчки общо за 700 000 лева. Фирмата е подизпълнител на чешката “Микроелектроника”. Доставяла е джипиеси за автобусите на градския транспорт и софтуер.

От министерството на икономиката заявиха, че фирма “Мусат 2000” работи със Столичната община от 2000 година. Основните договори на общината с фирмата, в която бащата на министър Лукарски е съдружник, са сключени в периода 2000-2007 г., когато Лукарски не е бил политически лидер.

В края на миналата година “Мусат 2000” е сключила договор за поддръжка на доставения от нея по-рано софтуер за Центъра за градска мобилност. Тъй като фирмата е единствената, която е лицензирана за поддръжката на този софтуер, затова е сключила договор чрез пряко договаряне.

Бащата на министър Божидар Лукарски е един от съдружниците в “Мусат 2000”, а не основен собственик. Освен това през последната година той не работи активно във фирмата поради болест.

Катаджиите очакват тежък трафик по “Цариградско шосе” в София.