УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и Банка ДСК продължават да са най-предпочитаните банки за спестяване в България, сочат официалните данни на БНБ за последното тримесечие на 2014 г.

За периода най-много са привлечените средства от УниКредит Булбанк - приблизително 660 млн. лв. ,от населението. По този показател банката била лидер в страната.

Веднага след нея се нарежда Първа инвестиционна банка, която е повишила своята депозитна база с 600 млн. лв. Според икономисти вложителите отчитали факта, че ПИБ е наблюдавана директно от Европейската комисия, поради което имали доверие в нея. Дори се шегували, че вече я наричат Първа европейска банка.

Банка ДСК е увеличила привлечените средства за посочения период с 515 млн. лв., което показва, че българите продължават да имат високо доверие в институцията.

Предоставените данни от БНБ показват и предпочитания на българите към ЦКБ като надеждна банка за спестяване в България. Банката е привлякла ресурс от 545 млн. лв. през периода септември - декември 2014 г.