Възможно е битката между недоволните и монополите да доведе до режим на тока.

Това прогнозираха енергийни експерти, които наблюдават събитията от улицата и парламента.

Въпреки подадената оставка на премиера Бойко Борисов протестиращите декларират, че няма да прекратят гражданското неподчинение. Те призовават към масово неплащане на високите сметки за ток. Не е ясно как ЕРП-тата в условията на заплаха от отнемане на лиценз ще приемат загуби при неясно бъдеще.

Затова тръгна сценарий за тъмни квартали. Енергоразпределителните дружества са под натиска на улицата и натиска на политиците.

ДКЕВР започна процедурата по отнемането лиценза на ЧЕЗ и вероятно ще намали цената на тока с 8%.

Високопоставени източници от правителството в оставка обаче отричат тази хипотеза: Има 800 мегавата, които се изнасят, освен това, който не плаща тока, просто му го спират, а електроразпределителните дружества са на печалба.

"24 часа" научи, че в министерството на икономиката се подготвят промените в Закона за енергетиката, които предвиждат създаването на фонд за зелена енергия, и предполагат, че ще се приеме. В него ще влизат парите от зелената добавка и 100% от продажбата на квоти въглероден двуокис. Това щяло да позволи да не се увеличава цената на тока за крайните потребители заради ВЕИ. Сметките за парно в София ще са без лихви. Оскъпяване ще има само върху изравнителните суми. Това решиха кметът на София Йорданка Фандъкова, потребителски организации и съветници от всички партии. Това ще постанови Столичният общински съвет.

Идеята е да са без лихви сметките, които гражданите плащат по прогнозен дял. Лихви обаче ще има, ако някой абонат не е погасил изравнителната сметка, обясниха експерти. След оставката на правителството вчера стана ясно също, че решението за АЕЦ "Белене" със сигурност ще се вземе от следващия парламент.