Сертификатът "Зелена карта" за пътуване с автомобил в чужбина не е нужен за страните от ЕС, както и за Сърбия, Андора, Хърватия, Исландия, Норвегия и Швейцария.

Това обясни Атанас Табов, шеф на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), на конференция по повод 10-годишнината от създаването му.

В тези държави доказателството за наличието на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е регистрационният номер на превозното средство. Условието е според т.нар. многостранно споразумение "Зелена карта", към което България се присъедини през август 2007 г.

И в момента обаче застрахователите продължават да издават сертификата, разказаха шофьори. Дори искат доплащане за него, което достига до 40-50 лв.

Обяснението на дружествата е, че сертификатът дава сигурност, ако чуждият катаджия не разбере полицата на български.

"Гражданска отговорност" важи и за ЕС, а отношенията по задължителната полица са уредени в моторните директиви и кодекса за застраховането, коментираха от Комисията за финансов надзор. "Зелена карта" продължава да се изисква за Турция, Македония, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и др.

Съмнения за измами с фалшиви катастрофи в Гърция имат от националното бюро. Напоследък зачестили случаите на тежки пътни произшествия по приблизително един и същ странен сценарий.

Обикновено роми, пътуващи по четирима-петима в кола из гръцките пътища, ставали жертва на катастрофа. В много от случаите шофьорът загивал, а оцелелите пътници предявявали претенции за обезщетение в съседката ни.

Често били с откраднати автомобили и без "Гражданска отговорност", но въпреки това успявали да напуснат страната. Исковете се подавали освен от оцелелите, и от наследниците на загиналия, а броят им можел да стигне 20 души. Всеки претендирал за по 20 000-30 000 евро.