Черно море може да се превърне в новия Персийски залив, ако се окажат верни очакванията на експерти за залежите от газ и нефт в дълбоки води.

100 млрд. куб. м природен газ. Това неофициално и почти срамежливо споменават експерти в проучването за потенциала на блок "Хан Аспарух", който е в дълбочинните води на Черно море.

Високопоставени държавни лица пък вече смятат концесионните възнаграждения. При вариант на цена на газа от по 470 долара за 1000 куб. м и добив от 3 млрд. куб. м на година казват суми от 410 млн. долара на година. А за 30 години това прави над 12 млрд. долара.

При 35-40% намаление на цената, както дава пример министърът на икономиката Делян Добрев, държавата ще прибира към 270 млн. долара на година, или над 9 млрд. долара за целия 30-годишен пeриод.

Само за сравнение запасите в двете находища "Калиакра" и "Каварна", които се експлоатират от "Мелроуз рисорсиз", се изчисляват на 2,5 млрд. куб. м. Стартът на добива оттам бе даден преди две години. Изтегленият газ от "Галата" пък е към 1,5 млрд. куб. м.

Годишният местен добив е едва около 15% от потреблението в страната, което е все около тези 3 млрд. куб. м и пак оказва влияние върху цената на газа.

Така че, ако очакванията от "Хан Аспарух" станат реалност, то излиза, че за 30 години България ще ползва газ от местен източник. Преди те да се потвърдят, ще минат поне пет години до сондажи в дълбочините на Черно море.

Експертът Христо Казанджиев, който години наред завеждаше в министерството на енергетиката тъкмо този сектор, казва, че теренът, който сега обхваща блок "Хан Аспарух", е проучван от 15 години.

Първите изследвания са от 1990 г., те са сеизмични. След това са проучвали ОМВ, в продължение на седем години, те също са се ограничили до сеизмика, сондажи не са правени.

Казанджиев смята, че резултати от проучванията във румънска акватория, и то съвсем в съседство с "Хан Аспарух", са много обнадеждаващи - находищата, които се оценяват между 40-80 млрд. куб. м. От геоложка гледна точка данните дават възможност да се екстрапулират и в българската акватория.

Потенциалът на българския блок е значителен, за десетки милиарди куб. метра. Много хубаво е да се цитират точни данни, но е несериозно и подвеждащо, създава очаквания, реагира той.

Миналата седмица бяха лансирани още едни очаквания. "24 часа" и "Труд" написаха, че до месец ще се обяви конкурс за проучване за нефт и газ на нов блок в дълбините на Черно море - "Терес". На другия ден го потвърди и министърът на икономиката Делян Добрев. За това какво ще изскочи оттам, никой не иска дори неофициално да прогнозира. Предполага се, че ще е по-скоро нефт, но не се изключва да бъде открит и газ.

От отдела за концесии в министерството на икономиката казват, че този блок е слабо проучван. Казанджиев пък казва, че има сеизмични проучвания, но много малко, те само да го закачат. Правени са преди 10-ина години.

Този терен е последното бяло петно в българската акватория.

Надеждата еда има интерес към предстоящия конкурс и на него да се явят големи компании със сериозен паричен и технически ресурс за проучвания. "24 часа" научи, че "Лукойл" вече са питали за геоложки данни за този терен. Всъщност вече са на път да бъдат дадени и последните терени от българската акватория за нови проучвия за нефт и газ. От картата става ясно, че се готви обявяване на конкурс за още един блок - "Света Марина". Там някога са проучвани плитководната част и склонът на шелфа от "Ентърпрайз", спомня си Казанджиев. Правени са няколко сондажа, но няма установени находища. Отново надеждата е в дълбочинните води.

По друг един блок в морето - "Силистар", все още не е започнало проучване, тъй като се водят дела. Разрешението е спечелено от фирма "Ледербел", но то се обжалва от "Овергаз".

Справка в информационната система "Дакси" показва, че съдружник в тази фирма е Красимир Георгиев, който бе и собственик във фирма "Фронтиер".

Експерти смятат, че в "Силистар" има определен потенциал, проучва се от 1991 г. Досега там не са регистрирани открития.

Министърът: Вземаме такса за “Южен поток”

От първия ден на "Южен поток" България ще получава транзитни такси за всеки кубик, който премине. Разбрах, че Иван Костов е казал точно обратното, което не е вярно", каза вчера министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев вчера. Проектът щял да се финансира с привлечени средства, които ще дойдат от транзитните такси, уточни Добрев.

Споразумение от 2010 г. казва, че този проект ще се финансира с 30% собствени средства и 70% привлечен капитал. Това значи българската държава да даде около 1 млрд. лв. за този проект. Договорихме, е това участие на проекта да се финансира на проектен принцип изцяло с привлечени средства, без собствени, което което не променя транзитната такса.

Наши и чужди фирми проучват 20 терена

Към 20 септември 2012 г. са предоставени 20 разрешения за търсене на нефт и газ. 15 са на сушата, от тях 14 са в Северна България и само едно е в Южна България. В континенталния шелф на Черно море са предоставени 5 площи, казва експертът от министерството на икономиката Аксения Велева.

От 2002 г. са направени 19 сондажа за проверки на най-перспективните обекти.

Регистрирани са четири търговски открития на природен газ в Черно море. Находищата са „Каварна", „Калиакра" и „Каварна-изток". За тях вече са предоставени концесии за добив на английската фирма „Мелроуз рисорсиз".

Четвъртото търговско откритие - находище Койнаре", е на природен газ и кондензат на сушата в западната част на Северна България. То е на регистрирано от американската фирма „Дайрек петролиум България". Миналата сряда в дневния ред на Министерския съвет бе предвидено решение за даване на концесия за добив на "Дайрек петролиум", но бе изтеглено.

От министерството на икономиката заявяват, че нямало специални причинивероятно е отпаднало заради липса на време.

На 19 септември бяха дадени четири концесии за проучване на ирландската компания "Моезия ойл енд газ" в Северна България.

Това са блоковете "Ботево", "Търнак", "Деветаки" и "Мизия". Същата фирма спечели конкурса през април 2010 г., но правителството спря проучването с мотив, че не е спазена методиката за оценяване на офертите.

След което последваха съдебни дела, които бяха спечелени от ирландците.

Министърът на икономиката Делян Добрев посети в края на миналата седмица началната точка на проекта “Южен поток” на българска територия край Провадия. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Министърът на икономиката Делян Добрев посети в края на миналата седмица началната точка на проекта “Южен поток” на българска територия край Провадия. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
С тези машини ще проучват за нефт и газ в Свиленградско. 
СНИМКА: “24 ЧАСА”
С тези машини ще проучват за нефт и газ в Свиленградско. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Сондата на американската "Дайрект петролиум", която стигна до новия тип резервоар с природен газ и кондензат на 4100 м дълбочина до плевенското село Девенци.
СНИМКА: БУРЯНА БОЖИНОВА
Сондата на американската "Дайрект петролиум", която стигна до новия тип резервоар с природен газ и кондензат на 4100 м дълбочина до плевенското село Девенци. СНИМКА: БУРЯНА БОЖИНОВА