Обещанията за евтино море в България и задържане на нашите туристи заради кризата се оказаха напразни. Проверка на "24 часа" показа, че ниски цени могат да се намерят по квартири и 2-звездните хотели. При по-висока категория се искат на ден 250-300 лева за тричленно семейство. Преди началото на сезона от туристическия бранш щедро обещаваха да свалят цените. През февруари имаше идеи за до 30% намаления. През май имаше сваляне на цените с до 40%. То бе махнато и остана стандартното 10-15% при ранно записване. Обещанията на хотелиерите през пролетта бяха седмица почивка на семейство в 5-звезден хотел да е 700 лв. Такава оферта няма. Неосъществено остана и обещанието на туристическата индустрия пред вицепремиера Ивайло Калфин да дават бонус нощувки на българските туристи. Идеята бе при платени 7 да получават още 2 без пари. 

Квартира или двузвезден хотел в някои от големите ни курорти е изборът за евтино море на българина в навечерието на "високия сезон" през юли и август, показа проучване на в. „24 часа" из офертите за лятна ваканция.

При по-високите категории цените на нашето море са почти равни или дори по-високи от тези в Гърция и Турция. С една малка подробност - почти никоя от агенциите на нашия пазар вече няма свободни места за изгодните си оферти в южните ни съседки, всичко е разпродадено.

„Най-изгодно излиза квартира по Южното Черноморие, там цените се върнаха поне няколко години назад заради страховете от лошия сезон", обясни служител в една от най-големите ни туристически агенции. Нощувка в Созопол може да се намери и срещу 12 лв. на легло за юли и август. За разлика от предложенията на хотелите в този случай освен спането и банята не ползвате други услуги. Закуската и всички останали хранения през деня са си ваша грижа. Няма отстъпки и за деца. Така за седмица на морето в квартира тричленно семейство трябва да си приготви поне 250 лв. само за спането.

За двойно повече пари се намират добри оферти в хотелите 2 звезди в големите курорти като Златни пясъци, Албена и Слънчев бряг. В тази цена е включена поне закуска, полупансиони няма. Настаняването е в двойна стандартна стая, като детето спи на допълнително легло и за него се плаща половината от нощувката на родителите. Това обаче важи само ако хлапето е до 12-годишна възраст, след това за българските хотелиери се води възрастен и се плаща по по-висока тарифа, въпреки че условията на настаняване са същите.

За около 100 лв. на нощ може да се наеме по Южното Черноморие цяла вила, като в нея обикновено могат да се настанят 2 семейства с по едно дете. При такава комбинация спането на едно семейство за седмична ваканция излиза едва със 100 лв. по-скъпо от квартирата с хазяи. Предимството е, че обикновено вилите са разположени близо до плажната ивица за разлика от квартирите. Отново обаче прехраната е грижа на почиващите.

При тази категория конкуренцията от страна на гръцките курорти е сериозна. Средната цена за наем на идентична вила там е с около 20 лв. на нощ по-ниска от тази по Черноморието. През туристическите агенции обаче почти няма предлагане на такива почивки и трябва да се ползват интернет сайтове и да се прави директна договорка със стопаните.

Предимството на съседите е и в по-дългия сезон, който предлагат. Времето на Халкидики е подходящо за плажуване дори през първата половина на октомври, което за нашето море е по-скоро рядък шанс. Тогава цените при съседите падат и под стандартните за лятото 80 лв. дневен наем на вилата.

В Турция пък подобно предлагане няма. Съществуват вили под наем, но са изключение и само на определени места като любимия на сърфистите от целите Балкани остров Гьокче. В популярните Мармарис, Анталия и Кушадасъ вилата не е опция. Там се почива в хотели.

Пакетните предложения за тризвездни и четиризвездни хотели са силната страна на турските курорти.

В Анталия нощувката на тричленно семейство на база ол инклузив в тризвезден хотел излиза 78 лв. Само с 5 лв. по-скъпа от стандартната оферта в двузвезден на трета линия на Златни пясъци, който предлага само закуска.

Не трябва обаче да се забравя, че изискванията към категоризацията на хотелите в Турция са по-ниски от българските и обикновено условията в тризвезден хотел там отговарят на двузвездните у нас, припомниха от държавната агенция по туризъм.

С 2 лв. по-скъпо пък излиза наемът на стая в тризвезден семеен хотел в Созопол, но без никакви ангажименти да се осигури поне едно ядене дневно на туристите.

Турция е най-изгодната дестинация за любителите на лукса по време на лятната ваканция. Нощувка в четиризвезден хотел в Мармарис излиза 100 лв. на човек, или 248 лв. за семейство с едно дете. Базата е ол-инклузив, но не е включен самолетният билет.

При по-ранно записване през туристическа агенция у нас може да се вземат и добри цени дори с включен превоз по въздух до курорта. Спането на тричленно семейство в четиризвезден хотел в Албена на база ол инклузив излиза 305 лв. На Слънчев бряг офертите са за 296 лв., а на Златни пясъци за 360 лв., като базата обаче е полупансион.

Цените по нашите хотели имат и отстъпка при повече от седем нощувки, докато при съседите минимумът е 5 дни.

Предимство на по-ниските категории хотели по българските курорти е възможността да ползвате цена на рецепция или резервация в последната минута. Тогава в двузвезден хотел на Златни пясъци могат да се намерят легла дори срещу 15-17 лв. за нощувка.

Още по-евтин вариант може да се окаже наемането на апартамент в курортите. Запазването и плащането обикновено става по интернет през някой от големите сайтове за резервация. Неудобството е, че в повечето случаи плащането трябва да стане през сайта с кредитна карта. Цените обаче си заслужават - все още се намират апартаменти и по 40 лв. на нощ. Обикновено те не са по-големи от стандартен хотелски апартамент и могат да поберат само по едно семейство, като отново курортистът сам трябва да осигури прехраната си.