На 1 юли „Агрион” ще изтегли големите победители, които ще получат месечен доход за 3 години, 1 година или 6 месеца

Собствениците и наследниците на земя не осребряват печалбата от нея и не се възползват от допълнителните доходи, които може да им осигури. Затова компанията за купуване и управление на земеделски активи „Агрион” организира лятна томбола, в която всеки може да участва безплатно. Победителите ще бъдат изтеглени на 1 юли. Трима души ще получават допълнително по една пенсия, изчислена от „Агрион”, всеки месец в следващите 3 години. Десет човека ще увеличат постъпленията си за 1 година, други 10 – за 6 месеца. Освен това дружеството ще раздаде 500 ваучера за пазаруване в търговска верига.

В томболата могат да участват всички собственици и наследници на земя, които са попълнили заявление за участие в някои от офисите на фирмата.

„Интересът на хората е голям. Това от една страна се дължи на факта, че земята често не осигурява желаната доходност – особено когато става дума за имоти, разпределени между много наследници или по-малки парцели”, коментираха от дружеството. Според експертите от „Агрион” въпреки бурното развитие на сектор земеделие периодът за възвръщане на инвестицията в ниви се е увеличил и вече е над 17 години. Наблюденията на компанията показват, че най-често собствениците живеят на голямо разстояние от имота си – обикновено над 100 км, и притежават средно до 20 дка. Имено отдалечеността от този актив прави управлението му по-трудно и поражда нуждата от участието на роднини, които живеят по-близо до нивите. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее, показват още данните на „Агрион”.

„Целта ни е да покажем, че наистина земята, независимо къде се намира и колко е голяма, дава шанса за увеличаване на месечните постъпления”, изтъкват експертите.

„Агрион” е първата българска компания с професионално развита верига от офиси в 25 града в цяла България. Фирмата е лидер в управлението на поземлени активи, като купува и наема земя в цялата страна, арендува, прави замени, участва в окрупняване на парцели, дава безплатни консултации и справки. От март дружеството вече отпуска и кредити срещу залог на земеделска земя.