Близо 88% от облигационерите дали съгласие за промяна на контрола в телекома

До 10-ина дни - в края на този месец, се очаква да приключи прехвърлянето на контрола над БТК на люксембургската Viva Telecom, която е собственост на бизнесмена Спас Русев, съобщиха за “24 часа” няколко източника.

Окончателното финализиране на сделката е станало възможно, след като е получено одобрение от над 87% от облигационерите на телекома за прехвърляне на контрола. Българският и европейският антимонополен регулатор вече дадоха съгласието си за сделката.

Viva Telecom

спечели търга в

Лондон за БТК

през ноември 2015 г. с цена от 330 млн. евро. Наддаването бе организирано от лондонския клон на руската банка ВТБ заради непогасен заем от 150 млн. евро, който бе изтеглен от тогавашния мажоритарен акционер - банкерът беглец Цветан Василев.

На 25 май от БТК са поискали от притежателите на облигациите, които са на стойност 400 млн. евро, съгласие да се откажат от клаузата, че при промяна на контрола компанията трябва да изкупи боновете и да плати лихви.

Посочено е, че ако клаузата остане, Viva Telecom

няма да

продължи със

сделката,

като може да обмисли други опции, включително преструктуриране, така че да няма смяна на контрола. Всеки облигационер, който се съгласи на условието, получава бонус по 2,5 евро за облигация с 1000 евро номинал. Освен това ще има и по-рестриктивни условия при поемането на дълг от БТК.

Първоначално срокът за приемане на предложението е бил 3 юни. След това е бил удължен до този понеделник - 13 юни. Още на първата дата е било получено съгласието на 84,83% от облигационерите.

Удължаването на срока било направено заради U.S. Bank Trustees, която е попечител на облигационния заем. Поискана била проверка на идентичността на лицата, участващи в придобиването.

Според в. “Комерсант” Viva Telecom ще държи 46% от БТК, 20% ще бъдат за ВТБ, 19 на сто за “Делта кепитъл инвестмънтс”, а 15% ще останат за досегашните кредитори на телекома. В момента собственик на купувача на БТК изцяло е Спас Русев.

След приключването на сделката на новия собственик на БТК предстои изчистване на задълженията към фалирата КТБ. Синдиците на банката наложиха запори на част от акционерната структура заради дълг от 125 млн. евро.

Освен това има и искове от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Трябва да бъде направено и разпределение на горницата от 180 млн. евро след погасяването на заема от 150 млн. евро към ВТБ.

След спечелването на търга в Лондон пред “24 часа” бизнесменът заяви, че намеренията му за БТК са сериозни, а не спекулативни. Русев определи цената като висока спрямо дълга, който беше повод да се стигне до продажба - 150 млн. евро.

Първоначално се очакваше сделката за БТК да приключи сравнително бързо и контролът да бъде прехвърлен. Процедурата обаче се забави заради претенции на руснака Дмитрий Косарев. Той твърдеше, че е купил дела на Цветан Василев в БТК. Косарев е близък до руския олигарх Константин Малофеев и е участвал в управлението на негови компании.