Пренасочили 446 млн.

по европрограми

До 4%, или около 620 млн. лв., се очаква да бъдат финансовите корекции по всички оперативни програми за периода 2007-2013г. Това показва анализ на дирекция “Централно координационно звено” за управление на средствата от ЕС в Министерския съвет.

446 млн. лв. еврофинансиране, които са били отнети заради нарушения, са пренасочени за подкрепа на други проекти.

Анализът показва, че размерът на наложените санкции значително се е увеличил поради прекъсване на плащанията по две от големите оперативни програми през 2014 г. Тогава управляваше правителството на Пламен Орешарски.

За сравнение до края на 2013 г. общият размер на наложените финансови корекции по всички оперативни програми е близо 166 млн. лева, а само за 2014 г. сумата надхвърля 280 млн. лв.

От началото на 2015 г. е в сила специално разработен механизъм в подкрепа на общините с наложени финансови корекции по оперативни програми. Чрез него те могат да кандидатстват за безлихвен заем от държавата за покриване на установените грешки при управление на проектите.

Със Закона за управление на средствата от ЕСИФ е предвидена възможност за обжалване на наложените финансови корекции, което дава възможност за съдебен контрол на основанията и размера им.

Точният размер на наложените финансови корекции предстои да бъде изяснен допълнително, защото заявените от управляващите органи разходи за възстановяване са обект на одит, а също така една част от наложените корекции, са предмет на съдебно оспорване.