Планират кредитна експанзия към малки фирми и ритейл сектора

21,1% ръст на общите приходи и на печалбата за година отчете ръководството на Първа инвестиционна банка (ПИБ) пред миноритарните си акционери в сряда.

Редовната среща с тях е част от политиката на банката по прилагане на международните стандарти за добро корпоративно управление.

Пред акционерите главният изпълнителен директор на ПИБ Васил Христов, главният директор на риска Димитър Костов и главният финансов директор Живко Тодоров са представили обзор за представянето на банката през първите три месеца на годината. Фокусът на вниманието е бил внушителният ръст на печалбата. (Всички резултати - виж таблицата)

Васил Христов е посочил, че след пълното и предсрочно погасяване на ликвидната подкрепа от страна на банката се наблюдава стабилен ръст на новооткритите депозити. Преди около месец ПИБ погаси преди срока получената през юни 2014 г. държавна подкрепа от 1,2 млрд. лв. в пълно съответствие с одобрения от ЕК план.

Пред акционерите Димитър Костов пък е подчертал, че банката се придържа към по-консервативна политика при управлението на кредитите и това значително е намалило кредитния риск.

Представен е бил и един от най- новите продукти на ПИБ - дигиталната карта, която представлява иновативна платформа за дигитални плащания. Тя е предложена за първи път както в България, така и на Балканите в сътрудничество с MasterCard. Тъй като интересът към тази услуга е надминал очакванията на банката, ръководството ѝ е заявило пред акционерите, че интензивното развитие в този пазарен сегмент ще има значителен принос към още по-добри финансови резултати.

Димитър Костов пък е запознал акционерите със стратегията на банката, според която фокусът за тази година ще е към кредитна експанзия сред малките и средните предприятия у нас, както и в ритейл сегмента.

Тази политика допълнително ще диверсифицира пазарните рискове и ще засили стабилните позиции на банката, смятат от ръководството.

Доказателство за отличните финансови резултати е и фактът, че към 14,30 часа в сряда стойността на акциите на банката на българската фондова борса се покачи с 1,73% от старта на борсовата сесия. А през последния месец цената на акциите се е вдигнала с 34,28%.

По време на срещата акционерите са обсъдили с ръководството на банката възможността за разпределяне на дивидент и очакваните резултати от провежданата в момента оценка на качеството на активите на всички български банки.

Още в началото на годината, преди старта на стрес тестовете и оценката на активите, ръководството на ПИБ обяви, че няма притеснения от тяхното провеждане, като се аргументира с това, че в голяма степен банката вече е преминала такъв преглед през 2014 г., преди изготвянето на плана за нейното преструктуриране.