От 27 юни работят горещ телефон 02 90 46 833 и имейл: [email protected], където могат да се подават сигнали за нарушения по плажовете. По ивиците се монтират табели, информиращи туристите за правата им и начините за подаване на сигналите, съобщи министърката на туризма Николина Ангелкова. Оператор ще приема сигналите на живо в работно време, иначе ще се записват гласови съобщения.

Досега са сключени договори за концесия на 55 плажа, а 58 са под наем. При досегашните проверки - на 28 плажа, са установени малко нарушения: на 3 плажа не е имало медицинско обслужване и повече временни търговски обекти от предвиденото, на един не е имало достъп до водата, а на два зоната за свободно плажуване е била по-малка от 50%.

В понеделник министърката се включи в проверка на плажовете Слънчев бряг -юг и Слънчев на Слънчев бряг- централен, където не били открити нередности. Стопаните на плажовете с нарушения имат 14 дни да ги отстранят иначе ще плащат неустойки, каза Ангелкова. Тя добави, че няма отлив на британски туристи към България, 10 е ръстът на записвания ца лятото от този пазар за лятото.