От днес се очаква да започне изплащането на тютюна в Гоцеделчевския регион, където досега суровината беше изкупена, но не и платена на тютюнопроизводителите. Това съобщи Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България, съобщи БНТ.

Мименов каза още, че е проведена среща в Гоце Делчев с представителите на фирмите, които изкупуват суровината и кметовете на четирите общини в региона на която са се договорили изплащането на парите да започне от тази седмица. В случай, че уговорката не бъде спазена, производителите на тютюн са готови да излязат на протест. Като причина за забавеното плащане представителите на гръцката фирма, изкупуваща тютюна, са посочили проблем при износа на стоката.

Стачки на пристанищата в Гърция са забавили доставките на тютюн, което е довело и до забавяне към фирмите изкупвачи и към българските производители. Забавените плащания към производителите, които разчитат на тези пари, за да издържат семействата си, кара все повече от тях да се отказват от поминъка. Тази година производството на тютюн в Гоцеделчевския край е намаляло близо 50%.