Проектът „Коректна фирма“ обжалва пред съда решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Ето и тяхното становище:

Спазването на еднакво отношение към всички трябва да е заложено изначално в работата на държавните институции. Смятаме, че е недопустимо наказанието само на конкретна фирма в даден сектор при наличието на конкуренти, които предлагат сходна услуга по подобни критерии или изобщо без критерии.

Наказанието, което е наложено заради твърдение на държавния орган, че в телевизионния ефир е излъчвана реклама с подвеждащо послание, не е справедливо. При същата реклама през 2015 г. и същия начин на работа на „Коректна фирма“ от КЗП не установиха нарушение, а през 2016 г. - откриха. Това води до основателните ни съмнения за опит за затрудняване на дейността ни в услуга на конкуренти. Надяваме се да не е опит за изнудване.

Като фирма, която работи в няколко европейски държави със същата услуга, припомняме, че основната ни дейност е предоставянето на електронни визитки на предприятия, за които не сме открити негативни коментари в интернет, използвайки алгоритъм, разработен в Полша.

Като допълнителен бонус всяка от фирмите, която е в каталога с електронни визитки, получава безплатни стикери и сертификат „Коректна фирма“ за удостоверяване пред клиентите, че няма намерени лоши отзиви за тях в интернет до конкретна дата.

Отхвърляме твърденията и опитите за внушения в някои интернет издания, че не се прави действителна проверка за липсата на негативни коментари, което превръща услугата ни във вид престъпление или нарушение по смисъла на закона.

Вярваме, че съдът ще отсъди справедливо, и няма да спре пазарното развитие на ниша, която съществува без спънки от държавните институции в редица западни държави. Бизнесът заслужава внимание и възможност да се сдружава свободно чрез каталога и сертификата ни „Коректна фирма“.