България иска да си

върне позициите в Иран

Очакваме спад на търговското салдо с Турция и икономически негативи след опита за преврат. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски след годишната среща с 200 търговски аташета.

Представителят ни в Турция Тошко Томов имал среща със зам.-кмета на централния квартал в Истанбул - “Шишли”. Там България има имот и срещата била, за да се обсъди изграждането на търговски център. Когато Томов се явил в кметството, се оказало, че зам.-кметът е бил застрелян в кабинета си, разказа министър Лукарски.

Министерството на икономиката има търговски представители в 37 страни. Предстои аташета да заминат в Кипър, Катар, Полша, Румъния, Израел, Холандия и Чехия, ще се разкриват служби в Аржентина и Мексико, а вакантни са в Шанхай и Йордания. Ще се разкрива търговско представителство в Чикаго, в момента има във Вашингтон. От Чикаго новият представител ще установява контакти и с вътрешните щати, което досега е подценявано.

Работодателски организации настояват за представители в ОАЕ, Оман, Нигерия, Монголия и Сингапур, Куба, Иран и Азербъйджан.

Лукарски заяви, че най-успешни са аташетата в САЩ, Япония и Швейцария. Като обещаващи пазари той открои Китай, Виетнам, Узбекистан и Казахстан и Молдова.

Аташето във Великобритания установил контакти с вериги като ТЕСКО, които имат интерес за купуване на български продукти.

Акцент се поставя и върху връщането на икономическите позиции на България в Иран след отварянето на страната. Водят се разговори за назначаване на още един представител в Техеран. Имали сме много добри позиции и в Ирак.