Петя Гунчева: Успехът изисква много работа

Магазин "Фаворит" се намира в бургаския комплекс "Славейков". На площ от 200 кв. м клиентите могат да пазаруват хранителни и нехранителни продукти, парфюмерия и козметика. Стоките, които още на са по щандовете са подредени в склад на 60 кв. м. Семейството на Петя Гунчева притежава и още два магазина. Единият е отворен преди две години, другият преди три, а първият - преди 23 години.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Съпругът ми се е насочил към този бизнес преди 23 години. Не помни как е влязъл в тази сфера, всичко е започнало на шега. Тогава изисикванията не бяха много. Трябваше ти помещение и стока. Така леко по леко е поставено началото, а с годините се развихме.

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- Мотивацията ни идва отвътре. Харесва ни да се занимаваме с тази работа. Може би след толкова години сме свикнали. Доволните клиенти също те мотивират. Единият ни магазин е от 23 години, там познаваме всичките си клиенти. Те са редовни и много от тях пазаруват при нас от началото.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Семейството ми и управителите в различните обекти. Няма как да се развием и без нашия екип - в магазините ни работят 25 човека.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Сблъсквали сме се с всичко. Минали сме всички преходи. Конкуренцията е сериозна, търсим помещение, за да се реализираме, както желаем.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- Има и хубави и лоши неща. Когато се работи с клиенти, е доста трудно. Стараеш се да угодиш на всеки, не знаеш кой в какво настроение е. Не е лесно. Човек трябва да е упорит и да се движи напред. Не трябва да се връща назад. Успехът изисква много работа.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?

- Последните години се развиваме доста добре. Не знам какво ще е след пет години. Може би ще имаме още два-три обекта. Имам желание, търся обекти и поне още един да отворим, ще се радвам.