Докато в годините на прехода се жалехме, без програми и планове, без патос, машиностроенето като отрасъл тихо и невидимо направи 10% ръст на годината. Това е един от моторите на българската икономика. Така главният редактор на „24 часа“ Борислав Зюмбюлев откри дискусията „Машиностроене – тихият възход“ в „София хотел Балкан“. Тя се организира от вестника, списанията ".BG" и „Иноватор“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Българската банка за развитие, ВМЗ-Сопот, „Арексим“,

Това е първата поредица от дискусии за подкрепа на бизнеса, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. България е страна с традиции в промишлеността. Ръстът в машиностроенето е важното число, основното число е 10%, каза Лукарски, но уточни, че има и други данни. Като например за 2015 г 5% от обема на индустриалното производство се пада на машиностроенето. Едни от впечатляващите данни са увеличението на експорта на машини от 2008 до 2015 г. с 64%.

Министърът свърза развитието на сектора с насърчаване на инвестициите, в научно-изследователската дейност, кадрите и модела на дуално обучение.
В сектора министърът открои автомобилостроенето. То привлича значителни инвестиции – от януари 2004 до октомври 2016 са сертифицирани 12 проекта за 654,8 млн. лв., с предвидени нови 7000 работни места. България е на трето място в света, преди Литва и Естония.

Министърът отбеляза и ръста в отбранителната индустрия, за последните две години – 60%. Това е благодарение на фактори като гъвкава политика на дружествата и разширяване на кръга на купувачи, по-доброто качество на продукцията, разработване на нови конкурентоспособна продукти.

Представители на бизнеса и управлението се събраха на дискусията, организирана от списание ".BG"
Представители на бизнеса и управлението се събраха на дискусията, организирана от списание ".BG"