Големи държавни компании много скоро ще бъдат листвани на фондовата борса. Това обяви на форум по повод 20 години от създаването на централния депозитар депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той сравни състоянието на капиталовия пазар в последните 5-6 години с това на Кубрат Пулев след мача му с Владимир Кличко.

Депутатът подчерта, че държавата е твърдо решена да развие този пазар, защото няма силна икономика без силен пазар.

Преди няколко дни Комисията за финансов надзор, Централният депозитар, Асоциацията на банките и тази на инвестиционните посредници учредиха Съвет за развитие на капиталовия пазар, припомни Добрев.

При създаването му председателят на КФН Карина Караиванова цитира изследване на Световната банка в над 80 държави, според което нарастването на пазарната капитализация на борсата с 10% води до директен ефект от нарастване на брутния вътрешен продукт с 2500 евро на глава от населението.

На форума във вторник изпълнителният директор на централния депозитар Васил Големански отчете, че в него са регистрирани 1730 емисии акции, облигации, права, варанти и други на 1600 дружества, от които са 350 публични. Той добави още, че депозитарът поддържа над 9 млн. сметки, а регистрираният в него капитал е 19 млрд. лв.