Ако нямате опит при наемането на жилище, тези съвети ще ви свършат отлична работа. Без значение дали ще търсите сами или за целта ще наемете специалист, на който да платите.

1. Изберете добре местоположението - в центъра или в покрайнините. Преди да решите, прочетете форумите за града. Вижте дали кварталът, на който сте се спрели, не е известен с криминални прояви. Или дали графикът на обществения транспорт към него не приключва твърде рано. Ако все пак държите да не сте в центъра, огледайте се - може най-доброто за вас да е близко сателитно градче. Обикновено там е по-спокойно, наемите са по-ниски, има и удобни транспортни връзки. Това е отличен избор, ако работата ви през повечето дни е дистанционна или ако нямате фиксирано работно време.

2. Изучете инфраструктурата. Не става дума само за наличието на детски градини или училища, ако имате деца. Важно е да знаете дали има и удобни магазини, бензиностанции, денонощни аптеки. Ако не си падате по нощните забавления и сте активно работещ човек, то внимавайте да не наемете жилище, което е близо до дискотека, ресторант или хотел със съмнителна репутация. По-малко ще се тревожите за безопасността си, ако наоколо има посолства или други обекти, които се охраняват постоянно, включително чрез видеонаблюдение. Със сигурност ще спите спокойно и ще можете да спортувате на открито, ако наблизо има парк.

3. Преценете евентуалните съседи, особено ако блокът и входът са големи. Най-добра работа върши, ако успеете да заговорите някоя по-възрастна жена от набелязаната сграда. Споделете, че се чудите дали да не наемете жилище и е твърде вероятно да получите подробна информация за обитателите. Освен това огледайте вратите, звънците и балконите. Ако ви се виждат вехти на фона на други от входа, то е много вероятно да попаднете на място, в което ще има дълги ремонти.

4. Огледайте сградата отвън и вътре. Винаги личи, ако по нея има проблеми - петна от влага, пукнатини. Възрастната съседка би могла да ви осведоми и за това дали скоро са правени ремонти на общи части или се планират такива. Вижте дали вратата на входа и ключалката й са надеждни.

5. Стълбите и асансьорът. Изкачете се до последния етаж и пеша и с асансьора и преценете колко е чисто.

6. Вече в самата квартира отделете специално внимание на прозорците и вратите - дали се затварят плътно, така че да не духа отникъде. Което би гарантирало съхраняването на топлината в студените месеци. Вижте и дали има прах и мръсотия в труднодостъпни места. Това ще е сигнал за начина, по който е била поддържана хигиената в дома.

7. Проверете за плесен в ъглите на стените и в шкафовете, особено в по-влажните помещения, като баня, тоалетна, кухня.

8. Убедете се, че всичко е наред с тоалетната, смесителите, душа. Ръждата, течът, дори и малък, крият опасности. Дали ще е вероятността да наводните съсед или просто ще са повече разходи за използвана вода, няма значение.

9. Подът е изключително важен елемент, затова е добре да се убедите, че целостта му е отлична и няма признаци, че скоро ще се нуждае от ремонт.

10. Ако все пак сте открили подходящия за вас дом, то идва време да подпишете договора. Задължително го заверете при нотариус и приложете към него снимки от жилището във вида, в който е то в момента, когато го наемате. В противен случай при напускането може да не ви върнат залога, ако не успеете да докажете, че даден проблем не е по ваша вина. Опишете много точно за чия сметка ще са разходите в случай, че се повреди нещо. И дали ако това сте вие, ще ви се приспада част от наема.