Приходите на “Мтел” за деветмесечието са се увеличили с 4,5% на годишна база до 106,4 мн. евро. Това става ясно от финансовия отчет на “Телеком Австрия”, публикуван на сайта на оператора. В него са обявени и данните за българската компания.

Това е и второ поредно тримесечие с ръст, след като телекомът е с ново ръководство. От ноември 2015 г. главен изпълнителен директор е българинът Александър Димитров.
От финансовите резултати става ясно, че показателите през 2016 г. се подобряват и “Мтел” тръгва нагоре през тази година за първи път от 2008 г., когато започна световната криза.

Българският оператор е и един от най-добре представящите се в групата на “Телеком Австрия” като приходи и брой абонати. Единствено операторът “Випнет” в Хърватска има ппо-големи приходи, като са едва с 2 млн. евро повече, а в Беларус абонатите са по-голям брой.

През 2014 г. “Мтел” премина под контрола на един от най-богатите хора в света - милиардерът Карлос Слим. Неговата компания “Америка мовил” придоби контролния пакет в “Телеком Австрия”, който е собственик на българската компания.

С 5,2% се вдигнали приходите от безжични услуги на “Мтел”, а с 64% постъпленията от устройства. Печалбата преди данъци, лихви и амортизация е 36,1 млн. евро.
Общият брой на потребителите е намалял с 4,2% на годишна база до 4 116 800. Това се дължало на прехода към абонаментни услуги и спад при предплатените.
Компанията отчита ръст при смартфоните и услугите за широколентов достъп заради увеличеното потребление на мобилен интернет.

Ръст от 2% имат и приходите от фиксирани линии. Средният месечен приход от потребител нараства с 5% до 5,8 евро. В доклада на “Телеком Австрия” се посочва, че това се дължи на тенденцията за засилен интерес към смартфони и мобилен интернет.
При фиксираните линии средният приход на месец от абонат е 10,9 евро.
“Мтел” планира да разшири и подобри 4G мрежата си чрез допълнителни честоти.