Ще си разменят електронно информация

Стартира електронен обмен на данни между системата за събиране на публичните вземания на НАП и системата на МВР за наложените санкции при нарушения на правилата за движение по пътищата, съобщиха от приходната агенция.

Обменът на информация между двете институции щял да осигури идентичност на данните за задълженията и плащанията по актовете и щял да спести много ръчни операции на служителите.

Електронната система щяла да подобри взаимодействието между НАП и МВР за по-бързо и ефективно събиране на просрочените задължения.

От приходната агенция обръщат внимание, че при заплащане на наложена глоба трябва да се спазват указанията на МВР за попълване на платежно нареждане, за да може плащането да се отрази коректно в системите. В противен случай можело да се стигне до принудително събиране от страна на приходната агенция.

От октомври НАП получава и автоматизирано данни за нови просрочени задължения и плащания, направени по сметки на МВР за фишове и наказателни постановления по Закона за движение по пътищата.