Мтел ще пусне устройство за обучение на кучета, съобщи Александър Кръстев, шеф на отдел "Устройства и аксесоари" в Мтел.

 Чрез него животните може да бъдат обучени да изпълняват команди чрез звук, който специално приложение ще изпраща до устройството. Освен това то дава възможност да определи мястото на кучето, ако те загуби, а също така да бъде зададена зона за сигурност в дома, която животното да следи.

Смартфоните заемат 80% от общите продажби на телефони от Мтел, заяви още  Кръстев. От смартфоните основната част от подадените били с големина на дисплея от 5 до 5,5 инча. Т. нар. фаблети, които са с по-големи дисплеи, имали около 10% от продажбите. Над 93% от продаваните устройства пък ползвали операционна система iOS  или Android

Една от новите услуги, които навлизат в България, е свързването на уличното осветление с интернет. Това съобщи Михаил Семерджиев, началник на отдел "Фиксирани услуги" в Мтел. В осветителните тела се поставяли СИМ карти, които позволявало свързаността на всяка лампа.

Така общинските власти например можели да следят в реално време дали осветлението работи и ако има нужда, да се подмени изгоряла крушка. Освен това включването и изключването на лампите можело да става в точното време, а не да задава определен часови пояс. Все още услугата се тествала.

Друго приложение на т. нар. интернет на нещата, е показването  през приложение за навигация за свободни места за паркиране в градовете. Като информацията съдържала точното място за паркиране, а не само на коя улица се намира.