Банковите такси за работа с налични пари ще продължат да се качват в световен мащаб, а електронното банкиране ще става все по-евтино.

Това прогнозира Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, цитиран от БНТ.

В същото време банките ще насърчават хората да прибягват до безналични разплащания, цените на които ще спадат, смята той.

Много хора в момента рефинансират изтеглени заеми от банки, различни от тези, от които първоначално са ги взели, след като със законодателни промени отпаднаха множество такси, каза още банкерът. И посочи пример с таксата за предсрочно погасяване на ипотечните заеми.

В момента лихвите са на най-ниското си равнище от 25 г. насам, но ръстът в кредитирането на бизнеса е 1% годишно при 70% ръст в периода 2006-2007 г., заяви още той. Андронов прогнозира, че може да се очаква още известен спад при лихвите, но след това ще започне тяхното покачване. Той призова с тази прогноза да се съобразяват хората, които взимат дългосрочни заеми като ипотечните.

“Ако такъв кредит е за 30 г. например, това е дълъг период, през който ще има многократна промяна на лихвените равнища и кредитополучателят трябва да прецени дали ще има възможност да плаща през целия период”, даде пример банкерът.