Прокуратурата отмени разрешението за скандалния строеж на жилищна сграда в софийското село Бистрица, съобщиха от държавното обвинение.

Това стана след внесен протест от страна на Софийска градска прокуратура, която настоя позволението за строителство да бъде обявено за нищожно заради груби нарушения на Закона за устройство на територията.

Строежът предизвика сериозен отзвук сред жителите на Бистрица. Те излязоха на протест, провокирани от изливането на основите на сградата, която се намира на централна улица в селото. Главният архитект на София Здравко Здравков също се намеси в скандала, като забрани строежа.

Той поясни, че за обекта има влязло в сила разрешение за строеж, но е успял да спре работата по обекта, като е пуснал протест в прокуратурата. Като основание се посочва разминаване между проекта и приетия устройствен план.

Прокуратурата разпореди спиране на строежа, след като прецени, че ако сградата стане факт, тя ще възпрепятства достъпа на десетки жители на Бистрица до домовете им.