Когато дадеш за апартамент между 1,75 млн. евро и 7 млн. евро очакваш да получиш обещаните удобства. А това включва освен добро местоположение, също голяма жилищна площ, красив интериор, модерни уреди, но и уединение.
Не това обаче се случва с обитателите на NEO Bankside в центъра на Лондон край река Темза. Става дума за група от 4 жилищни сгради с по между 12 и 24 етажа, а като в "Биг брадър" буквално живеят собствениците на апартаменти в най-високата.
Причината е, че тя е на метри от новата сграда на Tate Modern, британската национална галерия за модерни изкуства. И по-точно от площадката й за наблюдение, която обикаля корпуса. Зданието бе открито през юни тази година и оттогава обитателите на апартаментите се оплакват, че са подложени на всекидневен тормоз. Те твърдят, че много посетители на галерията отивали на наблюдателната площадката въоръжени с бинокли, апарати с големи обективи и други технически средства с цел да шпионират апартаментите.
Неотдавна Николас Серота, директор на Tate Modern, призова живеещите в NEO Bankside да се защитят с щори или пердета. И посочи, че инвеститорите от Native Land са знаели предварително, че някой ден наблюдателната площадка на галерията ще бъде построена на сегашното си място. "Въпреки това скъпите жилища със стъклени стени и фасади са продавани без това уточнение", казва Серота.
Неотдавна собствениците на жилища обявиха, че обмислят завеждането на дело срещу галерията. В същото време инвеститорите обявиха, че обмислят решение на проблема. На разговорите е обсъждано поставянето на специално фолио на жилищната сграда, така че видимостта да е едностранна, както и затварянето на секцията от наблюдателната площадка, която е от страната на NEO Bankside.

Гостите на галерията имат добра видимост към жилищата
Гостите на галерията имат добра видимост към жилищата