Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е обвинен за умишлена безстопанственост заради продажбата на акции от фирмата ЕВН през 2011 г. Преди да оглави Министерството на икономиката и енергетиката Трайков беше прокурист в същото дружество.

От прокуратурата потвърдиха обвинението на Трайков и обещаха повече подробности утре. Нещата не са точно такива, каквито ги представя Трайков, казаха магистрати. Освен него се очаквало в скоро време под отговорност да бъдат привлечени и други длъжностни лица.

Както е известно преди да стане министър до 2009 г. Трайков работеше в дружеството. През 2005 г. той влиза в мениджърския екип на компанията и като прокурист работи за въвеждането на съвременна система за корпоративно управление, намаляване на технологичните загуби на дружеството, увеличаване събираемостта на вземанията и интег,ирането на "Топлофикация"-Пловдив след нейното придобиване. Сделката за продажбата на 33 % от държавния дял стана в края на 2011 г. на аукцион пред Българската фондова борса, а посредник беше "Булброкърс". След аукциона беше съобщено, че купувач е ЕВН, а цената е 87 млн. лв. Две години по-късно през 2013 г. тогавашният шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев обвини посредника и Трайков, че държавата е била ощетена с цената на тези акции.

Трайков започва кариерата си в една от първите специализирани консултантски компании с фокус на Източна Европа, а впоследствие се присъединява към една от големите европейски консултантски фирми Roland Berger.

От 2009 до март 2012 г. е енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов. По това време става и самата сделка, за която е обвинен на 28 декември.
По-рано днес самият Трайков съобщи за обвинението си във фейсбук.