Ракията - в казани от
1000 литра, и може
да се вари цяла година

Два милиарда лева “бюджет” за саниране гласуваха на второ четене три парламентарни комисии в четвъртък - бюджетната, регионалната и енергийната.

В бюджетната комисия точката предизвика скандал и депутатите от “БСП - лява България” напуснаха заседанието. “Предложението влиза в последния момент и без задължителната обосновка за отражението и върху бюджета”, заяви Румен Гечев и настоя то да отпадне от дневния ред.

С 6 на 6 гласа обаче проектът остана за гласуване в комисията и бе приет с вота на ГЕРБ, ПФ, РБ и БДЦ.

“С увеличаването на бюджета и на срока на действие на програмата за саниране тя излиза извън тригодишната финансова рамка и това налага одобрение от парламента”.

Така строителният министър Лиляна Павлова обясни пред депутатите от регионалната комисия влизането ѝ в дневния ред на парламента. Според нея такъв тип програми трябва да има през следващите поне 10 години.

Министърката бе категорична, че санирането не трябва да се политизира и че трябва да се разшири, за да обхване и еднофамилните сгради.

“Средствата за първия милиард са обезпечени и са в БНБ. От тях ще се разплаща към ББР за възстановяване на извършени разходи по завършени и въведени в експлоатация сгради”, каза Павлова.

С друго свое решение бюджетната комисия разреши малките казани за варене на ракия да са с вместимост до 1000 вместо до 500 литра.

Така специализиран малък обект за дестилиране ще е с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който ще може да се произвежда ракия от грозде и плодове - собствено производство, за лично потребление, до 30 литра годишно на семейство, записаха депутатите с поправка на второ четене в Закона за акцизите и данъчните складове.

По предложение на Валери Симеонов от Патриотичния фронт депутатите върнаха и стария запис, който разрешава ракия да се вари през цялата година, а не само от 1 юли до 31 декември.

След предложение от Националното сдружение на общините бюджетната комисия отмени и задължението на кметовете да правят регистри за казаните и да събират акцизите от тях. Така ако предложенията минат и в пленарната зала, митничарите отново ще контролират варенето на ракия в селските казани.

148 000 жилища вече са санирани по програмата. Има над 2000 искания, които чакат одобрение
148 000 жилища вече са санирани по програмата. Има над 2000 искания, които чакат одобрение

.