Одобрени са 9 общински проекта за минерални води

Административно-наказателна санкция ще бъде наложена на НЕК заради използване на повече вода за производство на ток от месечния график на яз. Въча. Това съобщи екоминистърът в оставка Ивелина Василева. Собственикът на рибовъдното стопанство в язовира, който се оплака, че заради ниско ниво е измряла рибата, може отделно да си търси компенсации по съдебен ред. Към момента в яз. Въча има 127 млн. куб. метра вода, което е 56,4% от обема му. Т.нар. мъртво ниво е при 24,5 млн. куб. м. 

Няма драма с язовирите, има достатъчно вода, коментира още Василева. В тези, които се използват за производство на ток, обемът е средно 55,5%.

9 общински проекта за минерални води са одобрени на заседание на Националния доверителен екофонд във вторник. Те са за 5,85 млн. лв. Субсидията от държавата е 50%, а ако останалото са заеми се покрива и лихвата. Одобрените проекти са на общините Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Септември, Сапарева баня, Панагюрище, Минерални бани и Берковица. Безвъзмездната помощ е за 3,5 млн. лв. 

През тази година програмата за подкрепа на купуването на електроавтомобили и хибриди от общините и централната администрация ще бъде разширена, съобщи още Ивелина Василева. Ще се включи субсидирането и на малки елколи за почистване, товарни и пр., както и микробуси.