Ще привлича и частни капитали

Старт на нови пазарни консултации с мениджъри и инвеститори обяви Фондът на фондовете. Той ще управлява и средства от ОП “Иновации и конкурентоспособност”.

Общият бюджет от тази оперативна програма за фонда е 107,5 млн. лв., а частното финансиране, което се очаква да бъде привлечено допълнително, е между 10 и 40% от сумата.

Средствата ще се използват за създаването на един или няколко инвестиционни фонда, които подкрепят стартиращи предприятия, както и иновативни бизнес идеи.

Заедно с финансирането ще се предоставя стратегическа и управленска подкрепа на предприятията, включително и чрез предлагане на пакет за предприемаческо развитие, свързване в бизнес мрежи и менторинг.

Фондът на фондовете вече има споразумение с ОП “Иновации и конкурентоспособност”. Текат консултации за бюджет от 150 млн. евро, като 30 млн. евро от тях са предназначени за подподпомагане на технологични иновации.

Ако бъде привлечено и частно съфинансиране от 10-30%, общият финансов ресурс за българската икономика по този финансов инструмент ще достигне до 33,3 млн. евро.

Фондът на фондовете бе създаден през 2015 г. под шапката на финансовото министерство.

Целта е той да управлява по-голямата част от европейските средства през новия програмен период.

Към момента в него има над 1 млрд. лева, които трябва да се завъртят под различни финансови инструменти, за да достигнат до бизнеса.