63 компании са номинирани за наградата „Инвеститор на годината 2016". Те са от всички сфери на икономиката, информационните технологии и здравеопазването, съобщиха от агенцията за инвестиции. Предложенията за участие в конкурса са направени от търговски камари, областни администрации и общини.

9 са категориите, в които ще бъдат дадени награди - "Инвеститор на 2016 г.", "Инвестиция на зелено", "Инвестиция в разширяване на бизнес", "Инвестиция в иновативен бизнес", "Инвестиция в човешки капитал", "Инвестиция в сливане/придобиване", "Успешен стартъп", "Община в България с най–много инвестиции за 2016 г." и "Социална инвестиция".

През следващата седмица ще бъдат излечини и победителите. В журито, което ще направи класацията, участват представители на Министерство на икономиката, Българска стопанска камара, Българска национална телевизия, вестник “24 часа”, Дарик радио, както и миналогодишният носител на статуетката “Златен бик“. Председател е шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Конкурсът „Инвеститор на годината“ се организира за единадесети път от Българска агенция за инвестиции. Целта е да отличени най-значимите проекти, реализирани всяка година.

Носители на приза досега са били „АББ България“, „Луфтханза Техник София“, „Хюлет Пакард България”, „Тракия Глас България”, "Грейт уол мотърс",2 „Агрополихим”, „Солвей Соди”, „Асарел-Медет“, „Девня Цимент” и „Либхер-Хаусгерете Марица“.