Омбудсманът твърди, че искове

за обезщетения трябва да се

подадат до 1 март. Топлофикацията

обаче може и да не плати

Още два дни ваканция заради аварията на парното получиха учениците от 6-те столични района, останали на студено. Служебният просветен министър Николай Денков обяви 9 и 10 февруари за неучебни във всички части на “Младост”, “Студентски град”, “Дървеница”, “Мусагеница”, “Витоша” и частта от “Малинова долина” между кварталите “Студентски град” и кв. “Витоша”. За другите ученици междусрочната ваканция приключи днес.

Директорите на останалите училища в София, където парното е слабо и температурата не се качва над 18 градуса, имат право да намаляват часовете.

От топлофикацията съобщиха, че отново ще бъде спряно парното във въпросните квартали. Всички екипи на дружеството работели без прекъсване по отстраняване на аварията. Абонатите няма да плащат за дните и часовете, през които не са имали парно и топла вода, казаха от дружеството.

Неустойки се дължат,

ако домакинствата са били отрязани повече от 48 часа, предвиждат общите условия на “Топлофикация - София”. Компенсацията е в размер на недоставената топлинна енергия.

В отговор на питане на “24 часа” към топлофикация как ще начисляват неустойките, от дружеството отвърнаха, че още не е ясно дали такива ще се плащат и дали някъде са надхвърлени 48 часа прекъсване без да има услуга.

Омбудсманът Мая Манолова посъветва жалби за компенсации да се подадат не по-късно от 1 март. В тях трябва да се поиска дружеството да извърши проверка на показанията от топломерите в абонатната станция и снемане на информация в паметта на уреда. След като получат такова искане, от топлофикацията са длъжни да извършат проверка и да съставят протокол в присъствието на жалбоподателя, пояснява Манолова.

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов разпореди техническа проверка на авариите. Той припомни, че на 6 февруари с писмо е поискал информация от столичната топлофикация и от ЧЕЗ какво е предизвикало прекъсванията на топлоснабдяването и електроснабдяването в части на София, както и за точния брой засегнати. Павлов обаче подчерта, че за контрола на инвестициите на “Топлофикация - София” отговаря КЕВР.

Министърът бил в постоянен контакт с директора на столичната топлофикация Георги Беловски. Той му казал, че

в София

такава авария не е

имало от 26 години

Вторият пробив, спрял наново топлото в “Младост”, бил заради хидравличен удар, обяснил още Беловски.

От ЧЕЗ уверили министър Павлов, че могат да поемат увеличеното заради липсата на парно потребление на ток.

Причината за аварията бил токов удар в междинна помпена станция в “Лозенец”. Това е довело до спирането в нея на помпите, които избутват водата нагоре към източните квартали. В резултат на това водата е започнала да се връща обратно по тръбите с висока скорост, което е довело до множество спуквания на тръбопроводи.

Ежедневен доклад от “Топлофикация - София” за авариите изисква столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя също обясни вчера, че според ръководството на общинското дружество причината за липсата на парно и топла вода в източните квартали е токов удар. Фандъкова настояла дружеството постоянно да дава информация на абонатите си.

Потърсени са и специалисти от Техническия университет за анализ на причината за голямата авария и за реакцията “Топлофикация - София”. Ръководството на общинското дружество даде обяснения вчера и пред енергийната комисия към СОС. И там Беловски обясни, че става дума за “невиждана авария в историята на “Топлофикация - София”.