Пазарът на акции живо реагира на туитовете на Доналд Тръмп. Макс Браун, специалист от проекта Google X, се опита да извлече полза от това, пише kaldata.com

„Нашият нов президент обича да изразява своите мисли в Twitter, където казва мнението си за най-различни неща. Понякога неговите туитове се отнасят до публични компании“ – каза Браун в свой пост. Програмистът е написал бот за Twitter, който проверява съобщенията на президента, в които се споменават публични компании и купува акции или предвижда понижаване на някои ценни книжа в зависимост от емоционалния заряд на туита.

Специалистът се похвали, че неговият план работи. Той създал виртуална банкова сметка със 100 000 щатски долара. Пресметнато на годишна база, ботът може да спечели около $7000.

Причината поради която ботът на Браун печели е, че Wall Street използва автоматизирана търговия на акции. Неотдавна LA Times съобщи за това явление, цитирайки мнението на Тед Мерц: „Мигновеното колебание в цените на акциите, следващо след публикацията на туитовете на Тръмп, е най-забележимо при Toyota. Това ни казва, че се използват алгоритми, които извършват незабавни сделки“.

След сърдития туит на Доналд Тръмп срещу японския производител и реакцията на Wall Street, акциите на Toyota спаднаха с 1%, което е спад в цената с $2 милиарда.

В известен смисъл ботът на Браун върши нещо подобно, като автоматизираните трейдърски програми, които осъществяват най-различни сделки.

Кодът на бота е публикуван в GitHub и всеки може да го усъвършенства.