Клиентите на столичната "Топлофикация" от източната част на София ще получат обезщетения за дните, в които стояха на студено в две стъпки. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Беловски.

Първата стъпка е, че от сметката се приспадат дните, през които аварията е лишила домакинствата от услугата. В отделен ред във фактурата ще бъде записана сумата, с която "Топлофикация" компенсира за неудобствата, които е причинила.

Това обаче ще се разработва в методика, която още не е готова и тя по-късно трябва да бъде одобрена от общинския съвет.

Това, което казаха от "Топлофикация" е, че сумата ще се изчислява на базата на потреблението и ще бъде различна за различните клиенти.

Шефът на столичното парно заяви, че те са се отказали от текстовете в общите условия с клиентите, които предвиждат да се плащат неустойки, ако 48 часа след аварията тя не е отстранена.

Приели са, че неудобството, което са причинили на домакинствата, които са ощетени от източната част на София, е твърде голямо и затова обезщетенията ще бъдат за всички, независимо дали в някой блок е било изцяло спряно топлоподаването, дали някъде то е било възстановено, дали някъде е било с добро качество или с прекъсване.

Пари в касите няма да се връщат, а ще бъдат приспаднати от сметките.