“Работа” е новата редовна седмична рубрика на “24 часа”, която започва от този месец.

Целта е чрез описване на тенденциите на пазара на труда да помогне на работодателите да намерят по-лесно персонал, а на хората - да стартират желаната от тях кариера.

Откриването на тенденциите и новостите във всяка една сфера в България е специалитет на “24 часа”.

Сега читателите ни ще могат да ползват любимия си вестник и при търсене на работа.

В рубриката специалисти по наемане на персонал от държавни и частни компании ще дават своите съвети как да се разрешават различни казуси на пазара на труда.

Основен фокус на “Работа” ще бъде открояването на добрите практики, както и конкретни съвети как по-лесно се подбират служители и как хората да са по-успешни при кандидатстване за работа.

Компаниите “крадат” кадри със социални придобивки

Броят на регистрираните безработни към края на декември 2016 г. отчита съществен спад от 20,6 на сто на годишна база. Спрямо предходния месец нараства незначително и така към края на миналата година регистрираните българи без работа са малко над 261 хиляди. Това показват статистическите данни на Агенцията по заетостта.

Традиционно най-ниски са нивата в по-големите области: София-град - 2,3%, Габрово - 4,7%, Варна и Пловдив - по 5,8%, Стара Загора и Перник - по 6%, Русе - 6,7%, Бургас - 7,1% и Велико Търново - 7,8%.

В останалите 19 области равнището на безработица е над средното за страната - 8%, а най-високите му стойности продължават да се отчитат в Северозападния район: Видин - 19,1%, Монтана - 16,5%, и Враца - 15,8%. Следват областите Търговище - 14,8%, Силистра - 14,4%, Шумен - 13,5%, Сливен - 13,4%, Смолян и Разград - по 12,8%, Плевен и Ловеч - по 12,4%, Кърджали - 11,5%, Пазарджик - 11,4%.

За да преборят негативната тенденция, няколко предприятия се включват в редица информационни срещи в най-бедния регион в страната.

През изминалата седмица представители от “Сенсата Технолоджис България”, “АББ България”, “Белла България”, “Кауфланд България”, “Либхер Хаусгерете – Марица”, “Биомашиностроене” и “Галакси Инвестмънт Груп” презентираха свободните позиции в компаниите си и изискванията към тях.

Оказва се, че предприятията

ще търсят над

5000 работници

през 2017 г.

Благовеста Пугьова, оперативен директор на компанията за HR услуги “Джоб тайгър”, организатор на дните на кариерата, казва, че вече има случаи, при които в рамките на две седмици от събитие са наети хора.

“Моделът е успешен, защото тази среща на работодателите с кандидати е добра. При стандартното изпращане на автобиография, е трудно да прецениш човек. За такива позиции не е водеща квалификацията, а какъв е човекът на мястото. Затова е важно първата среща да е на живо”, казва Пугьова.

Оказва се, че на тези срещи идват много млади хора, завършили икономика. Голяма част от тях никога не са работили по специалността си или изобщо не са били наемани на работа.

“Тук си задаваме въпроса: ще търсят ли работа, при положение че има предлагане, и какъв е проблемът чисто философски, защо тези хора не са там, където се предлага работа”, смята тя.

Според нея тенденцията за неработещи и неучещи е все по-стряскаща и масова. В HR сферата вече са определили това състояние като синдром

“Няма

да ви работя за

500 лева”

Причините за това явление били много - от семейството, което издържа макар и пълнолетния член, до самото разбиране на хората.

Идват младежи, чиито родители им помагат, които вероятно също вземат 500 лв. Това обгрижване кара младите хора да изчакват. Има региони, където много хора са в чужбина, вземат пари и така младите не работят. Аз имам една теория, че в един момент като останеш толкова гладен, тогава не можеш да си позволиш да кажеш тази фраза, казва Пугьова.

Не било редно обаче да отлагаш влизането си на пазара на труда. Макар и на 18 години, с ниска заплата, човек може бързо да се издигне.

Имало обаче и хора с по-ясна визия за професионалния си път.

Преди да започнат работа в предприятие, се интересуват, има ли възможност след две години работа на производствената линия например да започнат работа като началник-смяна, обяснява оперативният директор на “Джоб тайгър”.

Познатите сектори на аутсорсинг и ИТ пък търсят по-квалифицирани хора с висше образование за по-високите длъжности. Там

предлагането

е голямо,

а заплатите

са добри

В конкурентните сектори се наблюдава повишаване на заплатите заради глада за кадри. Заплащането бързо се повишава, а компаниите започват да “крадат” кадри. Не само това обаче е начинът да привлечеш квалифицираните лица към фирмата, обяснява Пугьова и добавя:

“Имаше едно интересно разграничение, че всъщност ангажираността на служителите не е еквивалентна на удовлетвореността им, т.е може да им плащаш много, но те да не са толкова ангажирани и обратно”.

Компаниите се стремят да предлагат все по-добри работни условия и социални придобивки, за да бъдат предпочетени от специалистите. В много фирми вече има детски градини, в други - стаи за забавление с игри или спорт.

В индустриалните предприятия правят програми за здравословно хранене, предлагат се и биохрани.

Според Пугьова вече всички производства са роботизирани, но нужда от човешкия фактор винаги ще има.

“Вероятно за новите професии, които ще бъдат след 20 години, никой от нас не е чувал и не можем да си представим, че съществува това, което ще работят децата ни”, казва тя. Според нея бъдещите студенти трябва да се съобразят с няколко фактора, които да определят избора им на специалност.

“С една забележка, че не трябва да се водиш само по тенденциите. Ако си добър оратор, ако можеш да станеш адвокат, няма нужда да ставаш програмист. Със сигурност обаче в ИТ сферата ще има търсене. Ясно е, че професиите ще се сменят, но завършилите математика или програмиране ще имат основата за сектора, могат да се доразвият и да доизградят знанията. А така се догонва промяната”, добавя тя.