„Вила Ямбол” събра лозари, винари и хиляди жители на град, за почерпи с новата си марка вино КАБИЛЕ

Най-старата винарска изба в Южна България за втора поредна година посвети своя празник Трифон Зарезан на лозаро-винарския бранш и жителите на Ямбол. „Вила Ямбол” отново организира внушително винено събитие. С него въведе общността в традициите и ритуалите на празника, които компанията наследява и съхранява от 1924 година насам.
На събитието бяха пресъздадени редица тракийски и винени обичаи, всички посветени на лозята и плодородието на земите. Ансамбъл „Тунджа” вдигна хиляди жители на километрични хора, а местните кукери представиха обичаи, с които прогонват зимата и злото и приветстват пролетта и плодородието. Програмата продължи няколко часа и успя да задържи вниманието на хилядите гости на празника. Избата почерпи с над 3 тона от новата си марка вино КАБИЛЕ, за да е берекет, както казват винарите. За втора година корифеят Ути Бъчваров направи кулинарно шоу, с което впечатли и нагости присъстващите семейства с винен кебап, сготвен на живо в най-големия тиган в България. Той тежи над 200 кг и побира близо 3000 порции, а капакът му се повдига със специален кран. Гвоздей в програмата бяха Теодосий Спасов и неговата група, които посветиха своите ритми на траките, плодородието и виното.

Тази година събитието премина под мотото „Пазим духа на виното“ и бе посветено на новата марка. Тя е вдъхновена от древния тракийски град Кабиле, чиито разкопки край Ямбол подсказват за вековното винопроизводство и плодородието на земите в този край, които избата наследява и предава и до днес. Потомствените винари от региона спазват стриктно всички ритуали на своя професионален празник - така, както са ги завещали дедите им. Всяка година стотиците служители зарязват заедно при изгрев слънце край село Тенево и поливат почвата обилно с червено вино, за да е плодородно лозето и сладко гроздето. Те определят и своя нов Цар на лозето, както традицията повелява. Именно той трябва да се грижи за лозята и да носи отговорност наесен плодовете да са сочни и сладки, за да е отлична и винената реколта.

Реколта 2016 бе определена от национални експерти за най-добрата от над 13 години насам и още тогава избата обяви, че ще я пусне на пазара под новата си марка. Виното вече е бутилирано и скоро ще е в търговската мрежа, а жителите на Ямбол бяха първите, които го опитаха на празника.

Изпълнителният директор Красимир Аврамов вярва, че в почти всяко семейство в Ямбол има или е имало служител на избата, който е участвал в процеса по грижа за лозята или направата на вината и ракиите им. Затова събитието традиционно се посвещава на града и на богата история във винопроизводството, която регионът съхранява и предава от поколения насам.

„Вила Ямбол” е с история от 1924 г. и е позната като най-старата изба в Южна България. Тя е производител на първата мускатова ракия у нас. Успешни марки на компанията са червените, бели и розе вина Villa Yambol и ракиите „Ямболска Гроздова”, „Стралджанска”. Разполага с производствена база и винарна за микоривинификация в Ямбол, както и с голяма изба в Стралджа. Производствената базата има възможност за преработка на 500 т суровина дневно. 3-те бутилиращи линии са с капацитет от 3000 бутилки на час. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на повече от 16 млн. кг, а за съхранение – на повече от 18 млн. литрa. Компанията изпълнява поръчки за България и чужбина и разработва бутикови партиди.

Избата обработва над 10 000 декара лозови масиви, като приоритет в инвестиционната й програма са обновяването и засаждането на нови. Част от сортовете грозде, които поддържа в региона на Ямбол, са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пти Вердо от червените, Тамянка, Совиньон Блан, Юни Блан, Шардоне, Вионие, Просеко/Глера и Мускат Отонел от белите. Износът на компанията е утвърден на четири континента - САЩ, Африка, Европа и Азия.