275 млн. лева по партидите на осигурените са разпределили универсалните пенсионни фондове през 2016 г. Това се казва в становище на асоциацията на пенсионните дружества, изпратено до в. “24 часа”. То е подписано от шефа на организацията Никола Абаджиев и е по повод публикация във вестника със заглавие “Пенсионни фондове печелят от такси колкото от инвестиции”.

От асоциацията посочват, че за миналата година

брутната доходност, която са

реализирали универсалите

фондове, е 397 млн. лева

И дават още данни, според които в края на 2015-а нетните активи на фондовете са били 7,7 млрд. лева., а в края на 2016 г. са 8,9 млрд. През миналата година дружествата са получили бруто 1,1 млрд. лева от вноски. Изплатени са 13 млн. лв. на осигурени и техни наследници, направените отчисления към НАП и НОИ са били 104 млн. лева, а таксите, удържани от фондовете, са 122 млн. лв.

За деветмесечието на 2016 г. от асоциацията посочват, че брутните вноски са 816,7 млн. лв., а нетните активи са се увеличили с 916,5 млн. лева, което означавало, че вече са извадени всички такси и други плащания, които универсалните фондове са направили. В края на септември 2016 г. нетните активи на фондовете са 8,6 млрд. лв. За деветмесечието на осигурени и техни наследници са изплатени 10 млн. лв., към НАП и НОИ са направени отчисления за близо 88 млн. лв., а удържаните такси са 90 млн. лв.

Въз основа на това от асоциацията твърдят, че реализираният брутен доход в пари за деветмесечието на 2016 г. в полза на осиryрените лица в универсалните пенсионни фондове е 288 милиона лева. Като се извадят таксите, сумата на дохода е в размер на почти

200 милиона лева, разпределени

по партидите на осиryрените лица,

а не 10 милиона, както се твърди в материала, публикуван във вестника.

В него е посочено и искането на КТ “Подкрепа” за законови промени, с които да бъдат премахнати някои от таксите, които събират фондовете. Те са два вида - първоначална и инвестиционна. Първата от тази година е 4,25 на сто от вноската на осигурения, догодина се сваля на 4%, а през 2019 г. - до 3,75 на сто. Инвестиционната такса, която се начислява на базата на нетните активи на дружествата, миналата година бе намалена от 1 на 0,9%, тази година става 0,85 на сто, през 2018 г. намалява до 0,8%, а през 2019-а ще е 0,75%.

От синдиката искат началната такса да бъде премахната изцяло, тъй като срещу нея нe ce пpeдocтaвя никaквa ycлyгa. А инвecтициoннaтa дa ce нaчиcлявa caмo въpxy peзyлтaтa oт инвecтициитe, a нe кaктo e ceгa - въpxy пълнaтa cтoйнocт нa aктивитe нa ocигypeнитe. И допълват, че сега таксата се удържа дори когато фондът има отрицателна доходност, т.е. загуба.

Според асоциацията на фондовете през последните години

пенсионните спестявания на

милиони български граждани

станали обект на нездрав интерес

и съвсем ясно обосновани желания да престанат да бъдат тяхна собственост и да бъдат похарчени в солидарния стълб.

Един от флагманите на 'тази атака бил цитираният в материала синдикат. Той систематично, ползвайки непрофесионална експертиза, неверни и/или манипулативно поднесени данни и информация и в пълно противоречие на основната цел на синдикалната дейност - да отстоява правата на трудещите се, неясно защо се опитва да убеди работещите граждани в страната да се откажат от собствените си средства и от възможността да получават нормални пенсионни доходи, твърдят от асоциацията.

От организацията били на разположение да предоставят и да обясняват всички аспекти на процеса по допълнително пенсионно осигуряваме, защото ясно съзнавали неговата терминологична и съдържателна сложност, както и своята отговорност да информират клиентите и обществото професионално, прозрачно и коректно за резултатите от дейността на фондовете.

Част от тази дейност били и срещите с медиите, които щели да продължат да се правят регулярно след всяко публикуване от КФН на информация за резултатите на пенсионните фондове.