Най-търсените професии в бюрата по труда през януари са продавач-консултанти, машинни оператори и шивачи. Следват учители, шофьори, медицински сестри. Това отчитат от Агенцията по заетостта за първия месец на годината.

Проверка на “24 часа” в обявите за тези позиции показва, че средното заплащане при продавачите е около 650 лв. То зависи от работното време, а може да се увеличи и с бонусна система или процент от оборота. Такива предлагат много от магазините за мода, техника и други. Освен това заетите в големи вериги получават ваучери за храна и отстъпка при пазаруване.

Брутното възнаграждение за машинен оператор при някои от обявите е над 1200 лв., предлагат се ваучери за храна и транспорт. На много от местата опитът не е задължителен, но навсякъде се изисква поне средно образование.

Минимум 3 г. опит като шивач трябва да имат желаещите да започнат работа като такива. Заплащането стартира от 550 лв. в по-малките областни градове и минава 1000 лв. в София.

На места се търсят хора за работа на ишлеме, има позиции, при които като предимство е посочено възможност за развиване на творчество.

Свободни позиции в Чехия и Словакия за шивачи предлагат същото заплащане, но в евро плюс безплатна квартира и храна.

От 10 лв. на

час стартира

заплащането

в учебни центрове за преподаватели по различни предмети. Твърдите заплати са предимно по 700 лв., и то за първите шест месеца, а след този срок работодателите обещават повишение.

Задължително медицинско образование искат болниците от кандидатите за позицията сестра. Заплатите започват от 800 лв., а опитът не е задължителен.

Около 2000 евро месечно дават работодателите за международни шофьори. Много от фирмите предлагат поетапно увеличение за всяка следваща година, а при спестени разходи за гориво - бонус.

В тази сфера, както и при търсенето на учители и шивачи, почти всеки ден се публикуват нови обяви.

Освен голямо търсене в няколко сфери и недостиг на кадри, в България се отчита и друга тенденция - рекордно ниска безработица.

През януари тя е 8,2%, което е най-ниско равнище от 2010 г.

Положителна тенденция отчете през изминалата седмица и Националният статистически институт.

Данни за четвъртото тримесечие на 2016 г. сочат, че средната месечна работна заплата у нас е била 990 лв., което е

ръст с 5,2%

спрямо

предходното

тримесечие

Най-голямо увеличение е регистрирано в сектор “Образование” - с 12,6%, и в операциите с недвижими имоти – със 7,3%.

За година ръстът на възнагражденията е 8,2%, в обществения сектор, е с 5,1%, а в частния - с 9,4%.

Най-високите заплати продължават да се вземат в ИТ сектора и телекомуникациите, където средното възнаграждение през декември 2016 г. е достигнало 2301 лв., което е ръст с над 200 лв. за година. На втора позиция по високо заплащане е енергетиката с 1885 лв. средно брутно възнаграждение, а на трето място е финансовият сектор с 1768 лв.

Най-малко официално получават заетите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, където средната заплата вече е 605 лв. според НСИ. Ниско остава и заплащането в административните дейности, където месечната надница е 763 лв., и в строителството - 769 лв.

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда през януари е 269 749. Той нараства с 3,3% спрямо предходния месец, но в сравнение с януари 2016 г. броят им съществено намалява – с 64 821 лица, или 19,4% по-малко.

През януари

работа са

започнали общо

13 374 души,

от които 12 790 – на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 584 безработни.

От тях 154 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от ЗНЗ. По схеми на ОП “Развитие на човешките ресурси” на работа са постъпили 430 души.

В бюрата по труда са заявени 12 532 свободни работни места. От тях частният сектор е обявил 9260, които са 73,9% от всички свободни работни места през месеца.

В сравнение с януари миналата година броят на заявените свободни работни места нараства с 10,3% или с 1291 броя.

Най-голямо търсене на работна сила от частния сектор се регистрира в преработващата промишленост - 4124, търговията - 1832, административните и спомагателни дейности - 1111, транспорта, складирането и пощите - 595, хотелиерството и ресторантьорството - 585, образованието - 550, строителството - 458.

Силно е търсенето на международни шофьори. Заплатите започват от 650 лв. и стигат до над 1200
Силно е търсенето на международни шофьори. Заплатите започват от 650 лв. и стигат до над 1200