Банкерът Цветан Василев е източил над 2 млрд. лв. от КТБ в брой или чрез кредити на кухи дружества за 8 години. 206 млн. лв. от тях са изнесени с куфарчета от каса на банката.

Днес прокуратурата пусна постановленията за привличане на 18-те обвиняеми по делото КТБ, подписани от наблюдаващия прокурор Иван Гешев, който е и шеф на спецпрокуратурата. Документите, които съдържат най-вече правните текстове на обвиненията и основанията за тях, надхвърлят 5 хил. страници.

Наблюдаващ прокурор по делото е шефът на спецобвинението Иван Гешев.
Наблюдаващ прокурор по делото е шефът на спецобвинението Иван Гешев.

Голяма част от 206-те млн. лв. са отишли при бивш журналист и настоящ политик, научи “24 часа”.

Цветан Василев, който от 2014 г. е в сръбската столица Белград, е подведен под отговорност по 4 обвинения. Първото е, че е лидер на престъпна група от 14 души. Второто е за длъжностно присвояване в особено големи размери и то визира липсващите 206 млн. лв. от касата на КТБ. (Виж по-долу) Останалите обвинения срещу банкера са свързани със 144 присвоявания.

От постановленията става ясно, че милиардите от КТБ най-общо са

източвани

по 2 начина

Първият е чрез пари в брой. Той е по-бърз, тъй като Василев е склонявал подчинените си да го слушат. Изтъквал пред тях, че е председател на Надзорния съвет на банката и че е едноличен собственик на “Бромак” ЕООД - мажоритарен собственик на КТБ.

Другият начин на източване е по-тромав, но по-сигурен - чрез кредити на кухи фирми, т.нар. бушони. “Целта е да се присвоят пари от КТБ под формата на привиден банков кредит, в полза на търговски дружества, които фактически са контролирани от Василев”, твърди прокуратурата. Например - една от крайните цели е увеличаване капитала на “Корабостроителница Русе” ЕАД, за финансиране на “Краун Медия” ЕАД (ТВ 7) или в случай на обслужване и погасяване кредитните задължения към КТБ на дружествата “Акванада” и “Булит 2007” и много други.

Главният счетоводител на банката Мария Димова през 2011-2014 г. заедно с Маргарита Петкова, главен касиер, и счетоводителката Борислава Тренева - Кючукова умишлено улеснила присвояването на парите, твърди обвинението.

Според прокуратурата Димова и Кючукова са участвали в изготвяне на

протоколи за

фиктивни

внезапни ревизии

в КТБ, без реално да е правено преброяване парите в касите. В протоколите се посочвала паричната наличност по счетоводни данни, въпреки че през това време от трезора се изнасяли пари, казват от прокуратурата.

Давани са нареждания за отпускане на големи кредити на фирми, без да се спазят всички изисквания. Една от тях веднъж взела над 10 млн. евро, а друг път - 20,5 млн. евро. Няма данни колко са върнати и дали са обезпечени с нещо.

Сред обвиняемите има и двама одитори - Красимир Хаджидинев и Маргарита Голева. Хаджидинев е обвинен в улесняване на шефове в КТБ, уличени в присвояване. Трима от тях са изпълнителни директори.

Единият е обвинен, че е улеснил 68 присвоявания, а другият - 69.

Георги Христов, който е бил изпълнителен директор и член на УС на КТБ, е обвинен за

99 престъпления,

свързани с

присвояване

Става въпрос за одобрени кредити за милиони левове.

Александър Панталеев е даден на съд в качеството му на изпълнителен директор и член на Управителния съвет на КТБ и на прокурист. В постановлението за привличане на обвиняем, освен участие в групата на Василев, е посочено, че има и 130 случая на присвоявания, свързани с най-вече с отпускане на кредити. Повечето вече са излизали в списъците на синдиците. Един от тях например е за 9 млн. евро, отпуснати на ЕООД през март 2011 г.

Георги Зяпков, който е експерт в управление “Кредитиране”, също ще бъде разпитван за отпускането на около 130 кредита. На съд отиват още двама изпълнителни директори, които носели отговорност за раздаваните пари.

Експертът в Дирекция “Мониторинг и администриране на кредитни сделки” Рангел Стойчев също ще отговаря, че е бил член на групата и за одобряване на кредити без необходимите документи в досиетата. Защитата му трябва да обори обвинения за 14 присвоявания.

Кредитният инспектор Елена Инджева е обвинена за едно присвояване, свързано с одобрен кредит за 1,65 млн. лв. без наличието на всички необходими документи, и за участие в организирана група на Василев.

Срещу Светлана Георгиева, експерт в управление “Кредитиране” в КТБ, а от август 2003 г. - главен експерт в дирекция “Анализ и обработка на кредитните сделки”, има 4 обвинения. Според прокуратурата тя

одобрила

нареждания,

пратени по

мейла

от касиери за усвояване съответно на 3800 евро (равни на 7 432 лв.) и 60 000 евро (равни на 117 349,80 лв.). През декември 2013 г. направила същото, но за 10 млн. лв. Те били отпуснати като кредит на фирма в нарушение на предвидената процедура. Сред обвиняемите има още една касиерка, шеф на службата по вътрешен контрол в КТБ. Прокурор Гешев пише обвинителния акт, който ще бъде по-голям от делото срещу Тодор Живков и бивши членове на Политбюро за икономическата катастрофа на България. Екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия се бави и ако той не бъде върнат скоро, процесът ще се води задочно.

Тримата от БНБ без обвинения за участие в банда

Само трима от 18-те обвиняеми за фалита на КТБ - Цветан Гунев, шеф на дирекция “Надзорно наблюдение на кредитните институции” към банковия надзор на БНБ, неговият колега от банковия надзор Румен Симеонов и Славияна Данаилова, шеф на екип в надзорната дирекция на БНБ, не са подведени под отговорност за участие в организирана престъпна група.

Гунев е даден на съд за това, че не е упражнил ефективен контрол, като не е предоставил доклади от проверките на КТБ на управителя на БНБ Иван Искров и на управителния съвет. На 2 февруари 2016 г. мярката му за неотклонение подписка е отменена.

Данаилова е на свобода срещу подписка от 9 април 2015 г., а Симеонов - от 7 април 2015 г. Той е обвинен, че не е изпълнил задължения, регламентирани в Закона за банките. В прокурорското постановление са цитирани членове и алинеи от закона, но конкретни примери няма. Вероятно те ще бъдат описани в обвинителния акт.

Изнасяли тайно милиони от трезор на 3,65 метра под земята

205 887 223 лв. са изнесени тайно от трезор в КТБ, който е бил на 3,65 метра под земята, става ясно от окончателните обвинения на прокуратурата срещу групата на Цветан Василев.

Източването на КТБ започнало през 2008 г.
Източването на КТБ започнало през 2008 г.

В проекта на сградата той е обозначен като 007.

Според разследването черната работа свършили 3-ма служители от банката. Парите били заприходени към главната каса на КТБ, но били изнесени на 7 пъти през май 2014 г., без това да е отразено в счетоводната система на банката и да е издаден документ. От папките на прокуратурата става ясно, че на 12 май 2014 г. от банката са изнесени 5 млн. лв. Два дни по-късно - още 2 млн. Нова порция банкноти от 2,5 млн. изчезват на 16 май. Още толкова са изнесени на 19 май. Следващия ден от банката излизат 1,8 млн. евро, а на 23 май милион и половина евро. Прокуратурата твърди, че от трезора са изнасяни пари и на неустановени дати в периода между 30 декември 2011 г. и 20 юни 2014 г.

Обвинения за съпричастност към изнасянето на парите имат главният счетоводител Мария Димова, главната касиерка Маргарита Петрова и счетоводителката Борислава Тренева - Кючукова. Димова, Петрова и Кючукова първоначално са на свобода срещу гаранции от по 3000 лв., но преди година тези мерки за неотклонение са отменени.