Намаляване на ДДС за сметка на увеличаването на преките данъци предложи проф. Митко Димитров от икономическия институт на БАН на дискусия за данъчната реформа, организирана от Българската академия на науките. И се аргументира - косвеният данък се плащал от всички чрез покупките.

Проф. Иван Ангелов пък се обяви за плавно увеличаване на преките данъци, замяна на плоския данък с прогресивен, ставка от 25% за богатите и необлагаеми доходи за най-бедните. Икономистът поиска и 20% корпоративен данък, но едновременно с това нулева ставка за малките семейни фирми.

Парите да остават в тези, които могат да ги умножават, настоя председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той бе категоричен, че трябва да има равнопоставеност на икономическите субекти, която сега се нарушава от това, че едноличните търговци са принудени да плащат 10% корпоративен данък и 5% данък дивидент, докато останалите компании - само 10%.

Изсветляването на сивата икономика у нас може да донесе много повече приходи в бюджета, отколкото всяко увеличение на данъчната тежест, заяви пък шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той бе категоричен, че това ще помогне на нормалния бизнес да работи по-успешно.