45% от производството на ток в страната ни е от въглищни централи. Заплахата за затварянето на мощности, ако бъдат приети новите норми за емисии от ЕК, е въпрос на национална сигурност. Това каза зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на кръгла маса, организирана от КНСБ.

Над 150 хил. загубени работни места и закриване на между 3000 и 5000 мегавата базови мощности в енергетиката са само част от последствията за България, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Референтният доклад с новите емисии ще бъде гласуван на 28 април, а нормите влизат в сила 4 г. след решението на ЕК. От “Подкрепа” заявиха, че нито една централа в ЕС не може да покрие нормите за живак например.

Трудно е да се лобира в ЕК, след като няма български еврокомисар, каза евродепутатът Петър Курумбашев. Той е поискал от ЕК разяснение тези норми за бъдещи проекти ли са, или и за вече работещите тецове.

От ТЕЦ “Марица-изток 2” казаха, че досега са вложили 500 млн. лв. в очистващи инсталации, ако влязат новите изисквания, ще трябват още 400 млн.

Заложените в документа стойности за емисиите на живак, азотни оксиди и серен диоксид от централите, изгарящи въглища, са трудно достижими и поставят под риск развитието на въгледобива и енергетиката в страната и на континента - около тази теза се обединиха участниците в кръглата маса. От синдикатите поискаха единна позиция на България.