Анкета: 5 въпроса за фармацията

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Анкета: 5 въпроса за фармацията

Атанасо Атанасов

Атанас Атанасов, управител на „Анджелини Фарма България“ ЕООД

Тони Веков, изпълнителен директор на „Търговска лига – Национален аптечен център“ АД

Аделина Любенова, съсобственик на „Стинг“ АД

Скъпи ли са според Вас лекарствата в България или са евтини?

Атанас Атанасов:
Ако се отговори на "прима виста", да скъпи са. Но защо и кои? Защото имаме 20% ДДС, което оскъпява както лекарствата по лекарско предписание и допълнително натоварва бюджета на здравната каса и отделния пациент, на когото са предписани, така и лекарствените продукти без рецепта, които се оскъпяват допълнително и тази тежест се понася от всеки пациент, който си ги купува.
Допълнително тежката регулация на лекарствата по лекарско предписание, често се компенсира ценово от някои компании с изкуствено завишение на цените на продукти без рецепта, където регулацията е по-лека. Но така може би и трябва, това е пазарната икономика. От друга страна е малко тъжна тенденцията например витамините да се насочват към доста по-висок ценови сегмент, характерен за сериозни лекарствени продукти.

Тони Веков:
Абсолютната стойност на цените на лекарствата в България е една от най-ниските в ЕС, съизмерима с цените на лекарствата в Полша, Румъния, Литва, Чехия, Словакия.
Относителната стойност на цените на лекарствата в България обаче, тоест относителното ниво на цената спрямо брутния вътрешен продукт на човек от населението, е най-висока от всички страни в ЕС.

Аделина Любенова:
Това е вечна тема. Цената е относителна величина, съобразена с потенциала на пазара. Лекарствата са особен вид стока и цената им не трябва да е водеща при покупката, защото купуваме ефекта от проведенoто лечение, а не опаковка. Тези, които се отпускат по НЗОК, са регулирани в частта, която държавата плаща, т.е. в България пациентите поемат над 50% от лечението си. Те доплащат. В същото време сме наясно, че по доходи българите са в последните редици на европейските страни. Европейска статистика показва, че у нас цените на лекарствата са най-ниски, а експерти от Световната банка дадоха препоръка да се въведе диференцирана ставка на ДДС на лекарствата. Но какво се промени? Държавата трябва да знае, че разходите за лекарства намаляват общите разходи за лечение. Отстъпките, които се осигуряваха от производителите за пациентите, сега се дават на здравната каса. Това справедлива политика ли е, социална ли е?

Какво според Вас трябва да се направи, за да престанат българите да плащат най-много в ЕС от джоба си за лекарствени продукти за социално значими заболявания?

Атанас Атанасов:

Смятам, че това е изключително важен въпрос, той е пряко свързан с желанието и способностите на политиците в частност финансовото и здравното министерство за коренно нов подход към фондирането. Сегашният модел се базира по-скоро на търсене на спестявания и запазване на някакви рамки, отколкото на търсене на начини за увеличаването на плащането от страна на държавата. Когато това се промени и ние ще започнем да плащаме по-малко от джоба си.

Тони Веков:

Трябва да се увеличат нивата на реимбурсиране на лекарствените продукти от Националната здравноосигурителна каса.

Аделина Любенова:

Не само социално значимите заболявания, проблемите трябва да се решат адекватно и в други области. През годините се проведоха десетки срещи с политиците, но... Този въпрос се дебатира непрекъснато и болшинството експерти сме дали мнението си - трябва да се въведе електронно здравеопазване, което да гарантира прозрачност, достъпност и ефективност на провежданото лечение.

Достатъчно ли е според Вас финансирането на здравната система в България специално по отношение на лекарствата и какъв процент от БВП трябва да бъде това финансиране, за да работи системата ефективно?

Атанас Атанасов:
Определено не е достатъчно, големият проблем обаче е в доверието. Българинът е загубил доверието си и трудно ще се съгласи да му бъдат удържани повече средства за каквото и да било, дори и за здраве. Друг е въпросът ако му се даде възможност да управлява лично тези средства. Но на този етап има само един принципал в лицето на НЗОК.

Тони Веков:

Съгласно изследване на Eurostat от 2012 г., публичните разходи за лекарства в България са 0,4% от БВП. За сравнение единствено Кипър има по-малък разход – 0,3% от БВП. Средното ниво на разходи за лекарства в ЕС е 1,1% от БВП. Следователно разходите за лекарства в България са приблизително 3 пъти по-ниски от средните за ЕС и очевидно финансирането е недостатъчно.

Аделина Любенова:
Както казах, държавата трябва да промени лекарствената политика и да отдели ресурс за ефикасно и ефективно лечение на гражданите. Да въведе правила и мониторинг на провежданите терапии, за създаде програми за профилактика и повишаване на здравната култура на населението. Нужна е политическа воля и експертност. Разходите за лекарства намаляват общите разходи за лечение.

Трябва ли да има според Вас специална държавна политика, която да поощрява генеричните лекарства заради по-ниската им цена?

Атанас Атанасов:
Като цяло за страна като нашата - да, особено за лекарствените средства със сравнително малка стойност и масова консумация. Така ще има повече средства за скъпи, но много значими терапии.

Тони Веков:

Лекарствени политики за пазарно навлизане на генерични лекарствени продукти съществуват във всички страни от ЕС. Те включват най-често предписване на международно непатентно заместване от фармацевтите в аптеките и информационни политики към лекари и фармацевти.
С изключение на първата (генеричното предписване от лекарите) другите политики са въведени в България.

Аделина Любенова:
Смятам, че за пациента е важно да се излекува, а не да познава произхода на активната субстанция. Генеричната политика спестява средства на държавата, но не винаги е най- ефикасното нещо, да не говорим, че ниската цена е относителна величина.
Проблемът у нас е, че здравният статус на средно статистическия българин не е финансово подплатен. Средната работна заплата е ниска, а в същото време голяма част от хората са безработни, живеят под екзистенц минимума. Те са на възраст 30-55 години, болни и неосигурени. Няма да излезем от тази патова ситуация, ако социалното министерство, МОН, МЗ и Министерството на спорта не се обединят около един проект - първо да се повиши здравната култура на населението, да се въведе цялостна образователна здравна програма още от гимназиалните курсове. Да се изиска от работодателските организации, като се мотивират, да провеждат задължителни профилактични прегледи. Да се осигури за децата до 3 години и пенсионерите с повече от две заболявания безплатно лечение. За съжаление социалната и здравната ни политика засяга само определени социални слоеве.

Трябва ли според Вас секторът на здравното осигуряване да се либерализира и до каква степен?

Атанас Атанасов:
Да, определено трябва да се либерализира за съжаление обаче се виждат обратни настроения .
Погледнете НЗОК - огромната част от средствата са събрани от вноски на граждани работещи в частния сектор, а се управляват от държавни чиновници, назначени на политически принцип.

Тони Веков:
Необходимо е да се въведе нормативно втори осигурителен стълб - задължително доброволно здравно осигуряване, по подобие на пенсионния модел.

Аделина Любенова:

Аз не смятам, че либерализацията е решение на проблемите в здравеопаването.
Напротив, необходимо е експертно и професионално отношение към здравето на нацията. Фармацията неслучайно е регулирана професия и фармацевтите са отговорни за опазване на общественото здраве. Аптеката е здравно заведение, а не просто магазин.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

Бизнесмен ще прави частно летище до Кондофрей

В ГВА е внесен за одобрение генерален план за превръщане на летателна площадка в аеропорт Собствениците на летателната площадка при радомирското село Кондофрей имат намерение да я разширят до частно летище. За това инвестиционно намерение съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Изявлението му бе по повод реакцията на лидера на БСП

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи  у нас

“Самсунг” приключи сделката за соларните си централи у нас

“Самсунг Си енд Ти корпорейшън” е приключила на 7 януари продажбата на шестте соларни парка от 43 мегавата в България. Те вече са собственост на чешката “Портанеро инвест” и люксембургското подразделение на геманската “КейГал И Ес Пи Еф 4 холдинг”. Цената не е обявена, но това е най-голямата сделка с продажба на соларни паркове в България от 2012

74% от шведските  фирми у нас планират  разширение на бизнеса

74% от шведските фирми у нас планират разширение на бизнеса

74% от шведските фирми, работещи в България, планират да разширят бизнеса си тук през следващите 3 години, като 60% от онези сред тях, които имат производствени бази тук, възнамеряват да инвестират още в тях. Това гласят резултатите от проучване сред шведския бизнес, представено в четвъртък вечерта на неформална сбирка в столичен клуб по повод

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Тунел за 4,6 милиарда долара , който минава по дъното на морето, откриха в Хонконг (Видео)

Нов автомобилен тунел на стойност 4,6 милиарда долара бе открит днес в центъра на Хонконг, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Според съобщение на местните власти осъществяването на инфраструктурния проект е отнело десет години. Тунелът с дължина 3,7 км преминава по северния бряг на остров Хонконг, а отчасти и по дъното на морето.

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

26-има имат толкова пари, колкото половината най-бедно население в света

Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация Оксфам, цитиран от АФП, съобщава БТА. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Влог и в банков клон извън ЕС със защита до 100 000 евро

Предложението ще бъде в закона за банковата несъстоятелност Вземания по влогове на физически лица, както и такива на малки и средни фирми, които са направени в клон на банка извън ЕС, да са защитени до 100 хил. евро. Предложението е записано в проект за промени на Закона за банковата несъстоятелност, който е обявен за обществено обсъждане.

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Решение на Съда на ЕС отваря вратичка България да иска край на арбитражите

Заведени дела има от няколко енергийни компании, исковете са за над 1 млрд. лева 22 държави от ЕС, сред които България и Чехия, излязоха с декларация, с която заявяват, че ще бъдат прекратени арбитражните дела, заведени по силата на споразумения за защита на инвестициите. Документът е публикуван в четвъртък,

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Данъчни под прикритие дават къща под наем  за биткойни, хващат укриване на доходи

Данъчни под прикритие дават къща под наем за биткойни, хващат укриване на доходи

Подозират фиктивни кражби, за да се крият данъци  Над 20 борси у нас само за виртуалните валути И при сделките с тях вече имало лица бушони 100-тина нашенци играят на световни платформи Криптомашини за добив се предлагат и на лизинг “Играчи под прикритие” от специален отдел за електронен одит на НАП играят на електронните борси за търговия

Най-коментирани

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Вицепремиера Томислав Дончев ще открие Българо-македонски бизнес форум в Скопие

Заместник министър-председателят Томислав Дончев и вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Македония Кочо Ангюшев ще открият Българо-македонски бизнес форум утре, 17 януари, в Скопие, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Представители на над 50 български компании в сферата на минно-добивната индустрия, строителството,

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

НАП: Хазната губи над 1 млрд. лева годишно заради фалшиви касови бележки

Държавната хазна губи над един милиард лева годишно заради укриване на обороти чрез фалшиви касови бележки, заяви за БНР  говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. По думите му, ако компаниите започнат подготовка за подмяна на касови апарати през януари, няма да имат проблем да изпълнят изискването на закона до края на март.

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Томислав Дончев: Трябва да продължим да развиваме двустранните отношения с Република Македония (Снимки)

Над 100 български и македонски компании участваха в бизнес форум в Скопие Отношенията между България и Република Македония имат сериозен потенциал за развитие в контекста на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но трябва да го разгърнем и развием допълнително в икономически план,

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Държавата прави фонд за “спящи” акции, след 5 г. ще ги национализират, ако хората не ги потърсят

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

“Спящите акции” втора серия

“Спящите акции” втора серия

Държавата прави нов опит да ги раздвижи Бонови книжки, собственост на над 2,5 милиона души за 2-3 млрд. лв. да излязат от регистрите на Централния депозитар, да започнат да носят доход на притежателите си и да раздвижат капиталовия пазар. Това е идеята, записана в Концепция за личните сметки, която финансовото министерство обяви за обществено

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Бизнесменът Емилиян Гебрев изпратил есемес до премиера Бойко Борисов, за да му каже, че напрежението ескалира и става много неприятно. Той едва удържал работниците от “Дунарит”, които искали да протестират пред Министерския съвет. Гебрев съобщи това в петък пред Националнат аследствена служба, където беше призован за получи новите си обвинения за

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Аврамова: Ще търсим начини за помощ на хората, които не могат да си плащат водата

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че МРРБ е отворено за диалог, чрез който да се намерят начини за подкрепа на социални групи, които нямат възможност да платят цена на питейната вода. По темата вече са водени разговори със социалното министерство, допълни тя.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Пускат септември още 9 км от “Хемус” - с 6 месеца по-рано

Вече са построени 67% от участъка от Ябланица до Боаза 9,3 км от магистрала “Хемус” да бъдат пуснати предсрочно още през септември, планира Агенция “Пътна инфраструктура”. Това е с 6 месеца преди крайния срок, заложен в договора - март 2020 г. Това ще е възможно, защото вече са готови 67% от участъка между Ябланица и Боаза,

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

Добавят двойния стандарт към “черния списък” на ЕС (Обзор)

10 млн. евро глоба при нелоялната практика Двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към “черния списък” на нелоялните търговски практики. Това решиха евродепутатите след гласуване в комисията по вътрешен пазар към Европарламента (ЕП). Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Първият опит за пълнене на тръбата с газ от “Турски поток” не успя - намаляват цената за резервиране за 20 г.

Трите обвързващи оферти не покриват нужните 2,76 млрд. лв. за строителство на новите тръби “Булгартрансгаз” намали цената за резервиране на 90% от капацитета на газопроводите, по които ще се транспортира газът от “Турски поток”, след като първата фаза от пазарния тест с обвързащи оферти не завърши с успех.

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Нови трудови договори иска бизнесът - освен заплатата да пише колко струва всеки работник (Обзор)

Осигуровките - поравно вместо 60/40 НОИ да плаща и първите 3 дни болнични Нов тип трудови договори ще поиска бизнесът от държавата. Това стана ясно в сряда, когато четирите големи работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обявиха приоритетите си за 2019 г. Идеята е във всеки договор да се вписват две числа - общият разход за труд и

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Министър Караниколов: Сигурен съм, че инвестициите в България не падат

Противно на публикуваните от БНБ данни, преките чуждестранни инвестиции в България не спадат, а даже има ръст. Това е мнението на икономическия министър Емил Караниколов. В студиото на „Лице в лице” по bTV, той подчерта, че централната банка представя прогнозни данни, които подлежат на 15-месечна корекция.

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор в МВР, вероятно ще оглави АПИ

Стилиян Кротнев, директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР, най-вероятно ще оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), потвърдиха пред "24 часа" източници от правителството. Предишният председател на УС на АПИ Светослав Глосов подаде оставка заради гафовете с електронните винетки.

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

"Мерцедес" и "БМВ" може да се обединят?

Автомобилните гиганти "Мерцедес" и "БМВ" може да обединят усилията си около разработката на следващо поколение коли между "БМВ" 1 и "Мерцедес" А-клас. Това ще бъде само част от едно по-широко сътрудничество, което ще включва и технологията за самоуправляващи се автомобили, твърди германското издание Handelsblatt, цитирано от Automotive News Europe.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват още 3 кораба през 2018 г.

„Български морски флот" очакват през тази година да получат три 45 хиляди тонни кораба. Това съобщи собственикът на морския флот Кирил Домусчиев в социалната мрежа Фейсбук, след като БМФ получи кораба „Рожен“ в Нантонг, Китай : "Поредната нова придобивка, Приятели! Освен "Рожен" тази година чакаме да получим от корабостроителницата още три 45

Война на кафетата в Китай

Война на кафетата в Китай

Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел местен конкурент, Luckin Coffee, днес иска да детронира американската компания като открива едно . . . на всеки три часа и половина. Динамиката на стартъпа успя да привлече потребители с неговите многобройни купони за намаления.

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателите искат нов тип трудови договори

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения, предава БНР. За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори,