Анкета: 5 въпроса за фармацията

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Анкета: 5 въпроса за фармацията

Атанасо Атанасов

Атанас Атанасов, управител на „Анджелини Фарма България“ ЕООД

Тони Веков, изпълнителен директор на „Търговска лига – Национален аптечен център“ АД

Аделина Любенова, съсобственик на „Стинг“ АД

Скъпи ли са според Вас лекарствата в България или са евтини?

Атанас Атанасов:
Ако се отговори на "прима виста", да скъпи са. Но защо и кои? Защото имаме 20% ДДС, което оскъпява както лекарствата по лекарско предписание и допълнително натоварва бюджета на здравната каса и отделния пациент, на когото са предписани, така и лекарствените продукти без рецепта, които се оскъпяват допълнително и тази тежест се понася от всеки пациент, който си ги купува.
Допълнително тежката регулация на лекарствата по лекарско предписание, често се компенсира ценово от някои компании с изкуствено завишение на цените на продукти без рецепта, където регулацията е по-лека. Но така може би и трябва, това е пазарната икономика. От друга страна е малко тъжна тенденцията например витамините да се насочват към доста по-висок ценови сегмент, характерен за сериозни лекарствени продукти.

Тони Веков:
Абсолютната стойност на цените на лекарствата в България е една от най-ниските в ЕС, съизмерима с цените на лекарствата в Полша, Румъния, Литва, Чехия, Словакия.
Относителната стойност на цените на лекарствата в България обаче, тоест относителното ниво на цената спрямо брутния вътрешен продукт на човек от населението, е най-висока от всички страни в ЕС.

Аделина Любенова:
Това е вечна тема. Цената е относителна величина, съобразена с потенциала на пазара. Лекарствата са особен вид стока и цената им не трябва да е водеща при покупката, защото купуваме ефекта от проведенoто лечение, а не опаковка. Тези, които се отпускат по НЗОК, са регулирани в частта, която държавата плаща, т.е. в България пациентите поемат над 50% от лечението си. Те доплащат. В същото време сме наясно, че по доходи българите са в последните редици на европейските страни. Европейска статистика показва, че у нас цените на лекарствата са най-ниски, а експерти от Световната банка дадоха препоръка да се въведе диференцирана ставка на ДДС на лекарствата. Но какво се промени? Държавата трябва да знае, че разходите за лекарства намаляват общите разходи за лечение. Отстъпките, които се осигуряваха от производителите за пациентите, сега се дават на здравната каса. Това справедлива политика ли е, социална ли е?

Какво според Вас трябва да се направи, за да престанат българите да плащат най-много в ЕС от джоба си за лекарствени продукти за социално значими заболявания?

Атанас Атанасов:

Смятам, че това е изключително важен въпрос, той е пряко свързан с желанието и способностите на политиците в частност финансовото и здравното министерство за коренно нов подход към фондирането. Сегашният модел се базира по-скоро на търсене на спестявания и запазване на някакви рамки, отколкото на търсене на начини за увеличаването на плащането от страна на държавата. Когато това се промени и ние ще започнем да плащаме по-малко от джоба си.

Тони Веков:

Трябва да се увеличат нивата на реимбурсиране на лекарствените продукти от Националната здравноосигурителна каса.

Аделина Любенова:

Не само социално значимите заболявания, проблемите трябва да се решат адекватно и в други области. През годините се проведоха десетки срещи с политиците, но... Този въпрос се дебатира непрекъснато и болшинството експерти сме дали мнението си - трябва да се въведе електронно здравеопазване, което да гарантира прозрачност, достъпност и ефективност на провежданото лечение.

Достатъчно ли е според Вас финансирането на здравната система в България специално по отношение на лекарствата и какъв процент от БВП трябва да бъде това финансиране, за да работи системата ефективно?

Атанас Атанасов:
Определено не е достатъчно, големият проблем обаче е в доверието. Българинът е загубил доверието си и трудно ще се съгласи да му бъдат удържани повече средства за каквото и да било, дори и за здраве. Друг е въпросът ако му се даде възможност да управлява лично тези средства. Но на този етап има само един принципал в лицето на НЗОК.

Тони Веков:

Съгласно изследване на Eurostat от 2012 г., публичните разходи за лекарства в България са 0,4% от БВП. За сравнение единствено Кипър има по-малък разход – 0,3% от БВП. Средното ниво на разходи за лекарства в ЕС е 1,1% от БВП. Следователно разходите за лекарства в България са приблизително 3 пъти по-ниски от средните за ЕС и очевидно финансирането е недостатъчно.

Аделина Любенова:
Както казах, държавата трябва да промени лекарствената политика и да отдели ресурс за ефикасно и ефективно лечение на гражданите. Да въведе правила и мониторинг на провежданите терапии, за създаде програми за профилактика и повишаване на здравната култура на населението. Нужна е политическа воля и експертност. Разходите за лекарства намаляват общите разходи за лечение.

Трябва ли да има според Вас специална държавна политика, която да поощрява генеричните лекарства заради по-ниската им цена?

Атанас Атанасов:
Като цяло за страна като нашата - да, особено за лекарствените средства със сравнително малка стойност и масова консумация. Така ще има повече средства за скъпи, но много значими терапии.

Тони Веков:

Лекарствени политики за пазарно навлизане на генерични лекарствени продукти съществуват във всички страни от ЕС. Те включват най-често предписване на международно непатентно заместване от фармацевтите в аптеките и информационни политики към лекари и фармацевти.
С изключение на първата (генеричното предписване от лекарите) другите политики са въведени в България.

Аделина Любенова:
Смятам, че за пациента е важно да се излекува, а не да познава произхода на активната субстанция. Генеричната политика спестява средства на държавата, но не винаги е най- ефикасното нещо, да не говорим, че ниската цена е относителна величина.
Проблемът у нас е, че здравният статус на средно статистическия българин не е финансово подплатен. Средната работна заплата е ниска, а в същото време голяма част от хората са безработни, живеят под екзистенц минимума. Те са на възраст 30-55 години, болни и неосигурени. Няма да излезем от тази патова ситуация, ако социалното министерство, МОН, МЗ и Министерството на спорта не се обединят около един проект - първо да се повиши здравната култура на населението, да се въведе цялостна образователна здравна програма още от гимназиалните курсове. Да се изиска от работодателските организации, като се мотивират, да провеждат задължителни профилактични прегледи. Да се осигури за децата до 3 години и пенсионерите с повече от две заболявания безплатно лечение. За съжаление социалната и здравната ни политика засяга само определени социални слоеве.

Трябва ли според Вас секторът на здравното осигуряване да се либерализира и до каква степен?

Атанас Атанасов:
Да, определено трябва да се либерализира за съжаление обаче се виждат обратни настроения .
Погледнете НЗОК - огромната част от средствата са събрани от вноски на граждани работещи в частния сектор, а се управляват от държавни чиновници, назначени на политически принцип.

Тони Веков:
Необходимо е да се въведе нормативно втори осигурителен стълб - задължително доброволно здравно осигуряване, по подобие на пенсионния модел.

Аделина Любенова:

Аз не смятам, че либерализацията е решение на проблемите в здравеопаването.
Напротив, необходимо е експертно и професионално отношение към здравето на нацията. Фармацията неслучайно е регулирана професия и фармацевтите са отговорни за опазване на общественото здраве. Аптеката е здравно заведение, а не просто магазин.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.