Анкета: 5 въпроса за фармацията

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Анкета: 5 въпроса за фармацията

Атанасо Атанасов

Атанас Атанасов, управител на „Анджелини Фарма България“ ЕООД

Тони Веков, изпълнителен директор на „Търговска лига – Национален аптечен център“ АД

Аделина Любенова, съсобственик на „Стинг“ АД

Скъпи ли са според Вас лекарствата в България или са евтини?

Атанас Атанасов:
Ако се отговори на "прима виста", да скъпи са. Но защо и кои? Защото имаме 20% ДДС, което оскъпява както лекарствата по лекарско предписание и допълнително натоварва бюджета на здравната каса и отделния пациент, на когото са предписани, така и лекарствените продукти без рецепта, които се оскъпяват допълнително и тази тежест се понася от всеки пациент, който си ги купува.
Допълнително тежката регулация на лекарствата по лекарско предписание, често се компенсира ценово от някои компании с изкуствено завишение на цените на продукти без рецепта, където регулацията е по-лека. Но така може би и трябва, това е пазарната икономика. От друга страна е малко тъжна тенденцията например витамините да се насочват към доста по-висок ценови сегмент, характерен за сериозни лекарствени продукти.

Тони Веков:
Абсолютната стойност на цените на лекарствата в България е една от най-ниските в ЕС, съизмерима с цените на лекарствата в Полша, Румъния, Литва, Чехия, Словакия.
Относителната стойност на цените на лекарствата в България обаче, тоест относителното ниво на цената спрямо брутния вътрешен продукт на човек от населението, е най-висока от всички страни в ЕС.

Аделина Любенова:
Това е вечна тема. Цената е относителна величина, съобразена с потенциала на пазара. Лекарствата са особен вид стока и цената им не трябва да е водеща при покупката, защото купуваме ефекта от проведенoто лечение, а не опаковка. Тези, които се отпускат по НЗОК, са регулирани в частта, която държавата плаща, т.е. в България пациентите поемат над 50% от лечението си. Те доплащат. В същото време сме наясно, че по доходи българите са в последните редици на европейските страни. Европейска статистика показва, че у нас цените на лекарствата са най-ниски, а експерти от Световната банка дадоха препоръка да се въведе диференцирана ставка на ДДС на лекарствата. Но какво се промени? Държавата трябва да знае, че разходите за лекарства намаляват общите разходи за лечение. Отстъпките, които се осигуряваха от производителите за пациентите, сега се дават на здравната каса. Това справедлива политика ли е, социална ли е?

Какво според Вас трябва да се направи, за да престанат българите да плащат най-много в ЕС от джоба си за лекарствени продукти за социално значими заболявания?

Атанас Атанасов:

Смятам, че това е изключително важен въпрос, той е пряко свързан с желанието и способностите на политиците в частност финансовото и здравното министерство за коренно нов подход към фондирането. Сегашният модел се базира по-скоро на търсене на спестявания и запазване на някакви рамки, отколкото на търсене на начини за увеличаването на плащането от страна на държавата. Когато това се промени и ние ще започнем да плащаме по-малко от джоба си.

Тони Веков:

Трябва да се увеличат нивата на реимбурсиране на лекарствените продукти от Националната здравноосигурителна каса.

Аделина Любенова:

Не само социално значимите заболявания, проблемите трябва да се решат адекватно и в други области. През годините се проведоха десетки срещи с политиците, но... Този въпрос се дебатира непрекъснато и болшинството експерти сме дали мнението си - трябва да се въведе електронно здравеопазване, което да гарантира прозрачност, достъпност и ефективност на провежданото лечение.

Достатъчно ли е според Вас финансирането на здравната система в България специално по отношение на лекарствата и какъв процент от БВП трябва да бъде това финансиране, за да работи системата ефективно?

Атанас Атанасов:
Определено не е достатъчно, големият проблем обаче е в доверието. Българинът е загубил доверието си и трудно ще се съгласи да му бъдат удържани повече средства за каквото и да било, дори и за здраве. Друг е въпросът ако му се даде възможност да управлява лично тези средства. Но на този етап има само един принципал в лицето на НЗОК.

Тони Веков:

Съгласно изследване на Eurostat от 2012 г., публичните разходи за лекарства в България са 0,4% от БВП. За сравнение единствено Кипър има по-малък разход – 0,3% от БВП. Средното ниво на разходи за лекарства в ЕС е 1,1% от БВП. Следователно разходите за лекарства в България са приблизително 3 пъти по-ниски от средните за ЕС и очевидно финансирането е недостатъчно.

Аделина Любенова:
Както казах, държавата трябва да промени лекарствената политика и да отдели ресурс за ефикасно и ефективно лечение на гражданите. Да въведе правила и мониторинг на провежданите терапии, за създаде програми за профилактика и повишаване на здравната култура на населението. Нужна е политическа воля и експертност. Разходите за лекарства намаляват общите разходи за лечение.

Трябва ли да има според Вас специална държавна политика, която да поощрява генеричните лекарства заради по-ниската им цена?

Атанас Атанасов:
Като цяло за страна като нашата - да, особено за лекарствените средства със сравнително малка стойност и масова консумация. Така ще има повече средства за скъпи, но много значими терапии.

Тони Веков:

Лекарствени политики за пазарно навлизане на генерични лекарствени продукти съществуват във всички страни от ЕС. Те включват най-често предписване на международно непатентно заместване от фармацевтите в аптеките и информационни политики към лекари и фармацевти.
С изключение на първата (генеричното предписване от лекарите) другите политики са въведени в България.

Аделина Любенова:
Смятам, че за пациента е важно да се излекува, а не да познава произхода на активната субстанция. Генеричната политика спестява средства на държавата, но не винаги е най- ефикасното нещо, да не говорим, че ниската цена е относителна величина.
Проблемът у нас е, че здравният статус на средно статистическия българин не е финансово подплатен. Средната работна заплата е ниска, а в същото време голяма част от хората са безработни, живеят под екзистенц минимума. Те са на възраст 30-55 години, болни и неосигурени. Няма да излезем от тази патова ситуация, ако социалното министерство, МОН, МЗ и Министерството на спорта не се обединят около един проект - първо да се повиши здравната култура на населението, да се въведе цялостна образователна здравна програма още от гимназиалните курсове. Да се изиска от работодателските организации, като се мотивират, да провеждат задължителни профилактични прегледи. Да се осигури за децата до 3 години и пенсионерите с повече от две заболявания безплатно лечение. За съжаление социалната и здравната ни политика засяга само определени социални слоеве.

Трябва ли според Вас секторът на здравното осигуряване да се либерализира и до каква степен?

Атанас Атанасов:
Да, определено трябва да се либерализира за съжаление обаче се виждат обратни настроения .
Погледнете НЗОК - огромната част от средствата са събрани от вноски на граждани работещи в частния сектор, а се управляват от държавни чиновници, назначени на политически принцип.

Тони Веков:
Необходимо е да се въведе нормативно втори осигурителен стълб - задължително доброволно здравно осигуряване, по подобие на пенсионния модел.

Аделина Любенова:

Аз не смятам, че либерализацията е решение на проблемите в здравеопаването.
Напротив, необходимо е експертно и професионално отношение към здравето на нацията. Фармацията неслучайно е регулирана професия и фармацевтите са отговорни за опазване на общественото здраве. Аптеката е здравно заведение, а не просто магазин.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

New Bloom Winery представи модерното лице на българското вино пред световни топексперти

New Bloom Winery представи модерното лице на българското вино пред световни топексперти

Специалистите дадоха висока оценка на най-новите Face-to-Face, New Bloom и опитаха първи естественото пенливо вино на избата, направено по класическия бутилков метод Българското винопроизводство се развива в унисон със съвременните световни тенденции. Това беше общото заключение на световните винени експерти, посетили страната ни през месец май.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от БТА. Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Поне до края на годината е срокът за производители да спасят популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене. Те ще останат без национална закрила и трябва незабавно да бъдат защитени с европейска. Това следва от приети днес на първо четене промени в Закона за за марките и географските означения.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,