Европейският съюз трябва да обмисли специална инвестиционна програма на стойност 1 милиард евро, за да стимулира растежа в затъналата в дългове Гърция, заяви австрийският финансов министър в интервю за австрийския вестник "Стандарт", публикувано днес, предаде БТА.

Ханс Йорг Шелинг заяви, че Гърция ще може да се съвземе и да си върне достъпа до капиталовите пазари, ако бъде способна да генерира устойчив растеж в средносрочен и дългосрочен план. Важно е да се помогне на страната да участва в постигането на растеж в еврозоната, добави Шелинг.

Засега няма коментар от Атина, която призова за повече помощ и облекчаване на дълга, докато се мъчи да се справи с финансовата криза и да постигне бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП.

Вие трябва да прецените дали да започне голяма инвестиционна програма чрез Европейската инвестиционна банка или може би с Европейския стабилизационен механизъм, за да бъде даден допълнителен тласък на гръцката икономика, заявил Шелинг, цитиран от вестника. Той посочи, че евентуален проект би могъл да бъде инвестиция във възобновяема енергия, който да направи Гърция по-малко зависима от внос на енергия.