Спор между комисари от КЕВР как да се смята цената на газа у нас

Независим експерт да каже има ли грешка в модела, по който се смята цената на газа. Това предлага Светла Тодорова, член на КЕВР, тъй като според нея “Булгаргаз” се е облагодетелствал с 1,8 млн. лв. за 3 г., откакто е тази формула. От месеци Тодорова спори с колегите си от КЕВР и смята, че потребителите са ощетяват с 10-12 ст. на 1000 куб. м.

В България руският газ идва по две тръби. По едната влиза голямото количество (за него се плаща отделно цена на газа и цена на транзита до границата ни). Второто количество е от транзитния газопровод за Гърция. В цената, която “Булгаргаз” плаща за него, са включени и транзитните такси.

В момента при правенето на цената на газа във формулата КЕВР дели разходите за транзит само върху големите количества. Тодорова смята, че разходите за транзит трябва да се делят на общото количество газ, влизащо в страната. Така цената на газа ще е по-ниска.

Колегата ѝ Александър Йорданов, който отговаря за газовия сектор, казва, че приема формулата на Тодорова. Но преди това трябва да се извадят от цената на газа, който е за Югозападна България, разходите за транзит и да се съберат с другите плащания на транзитните такси. Тогава да се дели на общото количество. По тази схема не би трябвало да има разлика със сегашните сметки на комисията.

Тодорова е категорична, че е допусната грешка и тя трябва да се поправи.