На 15 май Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца (3 833 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Това съобщиха от централната банка.

Министерството на финансите определи като номинална стойност на предложеното количество 100 млн. лева при 1,95% годишен лихвен процент. Емисията е с падеж 25 юли 2027 г.

На 112 се изчислява броят на дните от датата на емисията (25 януари 2017 г.) до датата на отваряне/плащане (16 май 2017 г. вкл.), за които се изчислява натрупаната лихва.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава-членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.