КРИБ подкрепя Йорданка Фандъкова и главния архитект за законови промени, с които да бъдат веведени

Ще създадем ясни правила за строежите в София, така че да няма вратички за застрояване без ограничение в параметрите. Това заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков на среща с КРИБ. Относно високото строителство Здравков заяви, че общината работи в посока да се намери мястото, където то да се се осъществи, за което има и подкрепа от кметът Йорданка Фандъкова. Дали ще са едно, две или три такива места, това ще го определят експертите, каза главният архитект.

Високото строителство трябвало да е там, където има осигурен транспортен достъп и прилежаща инфраструктура. Нека градът се развива, ние сме модерен европейски град, но да запазим и историческия си център, допълни Здравков.

"Очакваме подкрепа от страна на работодателските организации, за да създадем ясни правила за всички, за да има прогнозируемост и сигурност в бизнеса", добави той. Теузи правила щели да бъдат въведени със Закона за устройство и застрояване на Столична община.

"Ползваме се и с подкрепата на г-жа Фандъкова, така че съвместно ще направим предложенията за промени в нормативната уредба, които да създадат ясните механизми за управление", каза още Здравков.

"Ние също имаме интерес да има нормативна уредба, която да е ясна, точна, с ясни правила, за да няма хаос, който се получава на моменти и ние да не знаем коя е правата страна - дали инвеститорът, дали живущите, дали разни екоорганизации и псевдо такива. Така че КРИБ ще се включи активно, при нас има доста експертиза, Българската строителна камара е наш активен член. Можем да сме си доста полезни с главния архитект в реализацията на тази идея да се въведе малко ред", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.