Гръцката Пиреос банк се разделя с бизнеса си на Балканите, заяви главният изпълнителен директор Христос Мегалу, съобщи електронното издание на в. “Екатемарини”. Нашата цел е да бъдем най-надеждната банка в Гърция, казва той.

Решението се отнася за всички банкови поделения в България, Румъния, Сърбия, Албания и Украйна, както и други активи на групата в региона. Целта е да се свият лошите кредити и да се набере ресурс за оставането и на гръцкия пазар. “Пиреос” е най-големият кредитор по размер на активите. Плановете на банката са продажбите да приключат до 2020 г.

Ако сделките бъдат финализирани, трета банка с гръцки капитали, базирана у нас, ще смени собствеността си. До момента Пощенска банка придоби клоновете на Алфа банк, а в най-скоро време белгийската КВС ще придобие ОББ.

Преди продажбата гръцката банка ще обособи активи за 25 млрд. евро и 64% от лошите си кредити. “Пиреос” ще се опита да свие необслужваните заеми в групата от сегашните 33,3 млрд. евро до под 20 млрд. за три години. Има да изплаща и 2 млрд. евро заем, набавен чрез емисия облигации от спасителния фонд Hellenic Financial Stability Fund, който държи 26,2% от капитала на банковата група.

Според Мегалу до 2020 г. “Пиреос” може да се върне на дълговите пазари и сама да заема ресурсите, от които се нуждае.

Банка Пиреос България завърши 2016 г. с 67,5 млн. лв. загуба, защото задели повече провизии, с които да покрие лошите си кредити.

За първото тримесечие на 2017 г. институцията е на печалба от 5,3 млн. лв. Към края на март активите на банката са в размер на 2,8 млрд. лв., показват данните на БНБ.

В България “Пиреос” е на десета позиция във втората група банки, с кредитен портфейл от 1,9 млрд. лв. и депозити за 2,4 млрд. лв. През 2016 г. продаде българското си лизингово дружество на финансовата група “Химимпорт”.