Правят сайт с всички документи, нужни на хората

Спешни мерки за намаляване на опашките в столичния КАТ и облекчаване на административните процедури обсъдиха в събота правителството и политическото и професионалното ръководство на МВР. На заседанието бяха и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Част от мерките са с едногодишен срок, а други са по-краткосрочни, обясни Дончев. “Фокусираме се върху местата, където административното обслужване е трудно, бавно и понякога мъчително за гражданите. Ще движим двата процеса паралелно. Едно от тези места безспорно е КАТ. Всеки ден през КАТ - София, минават по 2500 човека и около 900 автомобила. Обслужването там не е на нивото, което искаме”, посочи вицепремиерът.

Той даде пример за по-спешните мерки в София. “Изработването на качествен сайт, в който не само да има адреса на съответната служба, а да са описани услугите. Междинна стъпка е поне документите да ги има в електронен вид и човек да може да си ги разпечата, да ги попълни и да отиде с готови. Самият дизайн на услугите - кое първо посещаваш като гише, след това кое, ползването на ПОС терминал, което е много по-евтин и бърз вариант да заплатиш за съответните услуги. Освежителен ремонт - да бъдат помещенията по-приветливи за гражданите”, обясни Дончев.

“Надявам се най-скоро тези бележки и номерца, които се взимат, а хората чакат с часове, да не кажа с дни, че ще ги ликвидираме”, заяви премиерът Борисов.

“Записах 3 страници със задачи към МВР. Това са предизборни обещания и ние се опитваме точка по точка да ги спазваме”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Според него дори насочващите табели в КАТ трябва да бъдат опростени. “Премиерът ме увери, че ако до вторник съм готов, той е готов в сряда с постановление на Министерския съвет, с което да се отпуснат средствата, примерно за компютрите в обслужващите гише”, съобщи още Радев.