Държавата да купи или да вземе на лизинг автомобили, с които да се провеждат изпитите по кормуване. Тази възможност се проучва от “Автомобилна администрация” и е част от мерките на министъра на транспорта Ивайло Московски за прекратяване на нередностите при практическите изпити.

Ако изпитът е с кола на ДАИ, а не на автошкола, щяло да бъде гарантирано, че няма да се позволяват манипулации на техническите средства.

Колите щели да бъдат снабдени с техника, която отчита движението на автомобила, поведението на водача и изпитващия. Камерите в автомобилите ще бъдат фиксирани и ще позволяват цялостно видеозаснемане в купето и извън превозното средство, ще се прави постоянен аудиозапис, оборудването ще отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението.

Работи се нова методология за избор на маршрутите, по които се шофира по време на изпита. Един от вариантите е на всеки кандидат за книжка да бъде предварително зададена началната и крайната точка на маршрута, като той сам да избира откъде да премине. Така изпитващите няма да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути.

Друга мярка е изваждането от изпитните комисии на представителите на автошколите.

Министър Московски е разпоредил освобождаването на шефа на ДАИ - София, Кънчо Димитров и на всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ