До дни ще излязат резултатите от проверката на над 30 продукта, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните за “24 часа”. Те ще покажат прилаган ли е двоен стандарт от производителите в държави от Източна и Западна Европа.

В момента в няколко лаборатории се прави сравнителен анализ между храни, купени в България, и такива от Австрия и Германия.

В четвъртък Камен Николов от БАБХ съобщи, че засега не са открити съществени отклонения, а съвсем минимални. Трябва обаче да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.

Качеството на храната, която консумираме у нас, не се различава съществено от тази в другите държави. Моментните резултати показват минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо. На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.

При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. В лабораторията на агенцията по храните в момента тече изследване на няколко вида месо и колбаси. От него ще стане ясно дали българските потребители са подвеждани с продукти, в чийто състав има повече колаген. Той може да се дължи на голямо съдържание на сухожилия, което според експерти не е опасно за здравето, но е подвеждащо за потребителите.